Levensverwachting Zimbabwe

De levensverwachting in Zimbabwe is de afgelopen decennia sterk afgenomen. In de jaren ’80 was de levensverwachting nog rond de 60 jaar, maar inmiddels is dit gedaald tot ongeveer 58 jaar. Dit is voornamelijk te wijten aan de economische en politieke crisis die het land heeft doorgemaakt.

Economische crisis

Zimbabwe heeft te maken gehad met een ernstige economische crisis, die begon in de jaren ’90 en nog steeds voortduurt. De inflatie is enorm gestegen en de werkloosheid is hoog. Dit heeft geleid tot armoede en voedseltekorten, waardoor de gezondheid van de bevolking is verslechterd. Veel mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg en kunnen zich geen gezonde voeding veroorloven.

Politieke crisis

Na de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 werd Robert Mugabe president. Hij regeerde het land met harde hand en onderdrukte politieke tegenstanders. In 2000 begon Mugabe met het onteigenen van blanke boeren, wat leidde tot een economische neergang en voedseltekorten. In 2017 werd Mugabe afgezet en opgevolgd door Emmerson Mnangagwa, maar de politieke situatie in Zimbabwe blijft instabiel.

Gezondheidsproblemen

Door de economische en politieke crisis heeft Zimbabwe te maken met verschillende gezondheidsproblemen. Een van de grootste problemen is hiv/aids. Ongeveer 13% van de bevolking is besmet met hiv, wat leidt tot een verzwakt immuunsysteem en een hogere kans op andere ziektes. Tuberculose is ook een groot probleem in Zimbabwe, vooral onder mensen met hiv. Andere veelvoorkomende ziektes zijn malaria, cholera en tyfus.

Symptomen en behandeling

De symptomen van hiv/aids zijn onder andere vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts en nachtzweten. Er is geen genezing voor hiv/aids, maar er zijn wel medicijnen beschikbaar die de ziekte onder controle kunnen houden. Deze medicijnen worden antiretrovirale therapie (ART) genoemd en moeten levenslang worden ingenomen. Tuberculose kan worden behandeld met antibiotica, maar de behandeling duurt lang en kan bijwerkingen hebben. Malaria kan worden voorkomen door het gebruik van muskietennetten en het innemen van malariapillen. Cholera en tyfus kunnen worden behandeld met antibiotica.

Conclusie

De levensverwachting in Zimbabwe is sterk afgenomen door de economische en politieke crisis die het land heeft doorgemaakt. Gezondheidsproblemen zoals hiv/aids, tuberculose, malaria, cholera en tyfus hebben ook bijgedragen aan de daling van de levensverwachting. Het is belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan de gezondheidszorg in Zimbabwe, zodat de bevolking toegang heeft tot goede medische zorg en gezonde voeding. Dit kan bijdragen aan een verbetering van de levensverwachting en de algehele gezondheid van de bevolking.

Plaats een reactie