Levensverwachting ziekte van Cushing mens

De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij er te veel cortisol in het lichaam wordt geproduceerd. Dit kan leiden tot verschillende symptomen en complicaties, waaronder een verminderde levensverwachting. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden van de ziekte van Cushing en hoe deze van invloed kunnen zijn op de levensverwachting van een persoon.

Wat is de ziekte van Cushing?

De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij er te veel cortisol in het lichaam wordt geproduceerd. Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren en dat helpt bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder de bloeddruk, het metabolisme en het immuunsysteem. Bij mensen met de ziekte van Cushing is er echter sprake van een overproductie van cortisol, wat kan leiden tot verschillende symptomen en complicaties.

Oorzaken van de ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Een tumor in de hypofyse: Dit is de meest voorkomende oorzaak van de ziekte van Cushing. Een tumor in de hypofyse kan ervoor zorgen dat er te veel ACTH (adrenocorticotroop hormoon) wordt geproduceerd, wat op zijn beurt leidt tot een overproductie van cortisol.
 • Een tumor in de bijnieren: In zeldzame gevallen kan de ziekte van Cushing worden veroorzaakt door een tumor in de bijnieren, die ervoor zorgt dat er te veel cortisol wordt geproduceerd.
 • Langdurig gebruik van corticosteroïden: Corticosteroïden zijn medicijnen die worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te onderdrukken. Langdurig gebruik van deze medicijnen kan leiden tot een overproductie van cortisol.

Symptomen van de ziekte van Cushing

De symptomen van de ziekte van Cushing kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen afhankelijk zijn van de oorzaak van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Gewichtstoename: Mensen met de ziekte van Cushing kunnen snel aankomen, vooral rond de buik en het gezicht.
 • Verhoogde bloeddruk: Een overproductie van cortisol kan leiden tot een verhoogde bloeddruk.
 • Spierzwakte: Mensen met de ziekte van Cushing kunnen last hebben van spierzwakte en vermoeidheid.
 • Huidproblemen: Een overproductie van cortisol kan leiden tot huidproblemen, zoals acne en striae.
 • Verhoogde bloedsuikerspiegel: Een overproductie van cortisol kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot diabetes.

Behandeling van de ziekte van Cushing

De behandeling van de ziekte van Cushing hangt af van de oorzaak van de aandoening. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

 • Chirurgie: Als de ziekte van Cushing wordt veroorzaakt door een tumor in de hypofyse of de bijnieren, kan een operatie worden uitgevoerd om de tumor te verwijderen.
 • Medicijnen: Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de productie van cortisol te verminderen.
 • Radiotherapie: In sommige gevallen kan radiotherapie worden gebruikt om de productie van cortisol te verminderen.

Levensverwachting bij de ziekte van Cushing

De levensverwachting van een persoon met de ziekte van Cushing kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de oorzaak van de aandoening, de ernst van de symptomen en de effectiviteit van de behandeling. In het algemeen hebben mensen met de ziekte van Cushing een verminderde levensverwachting in vergelijking met de algemene bevolking.

Een van de belangrijkste complicaties van de ziekte van Cushing is een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een overproductie van cortisol kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel en een verhoogd cholesterolgehalte, wat allemaal bijdraagt aan het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kan de ziekte van Cushing leiden tot andere complicaties, zoals osteoporose, nierproblemen en depressie.

De levensverwachting van een persoon met de ziekte van Cushing kan worden verbeterd door een effectieve behandeling van de aandoening en het verminderen van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het is belangrijk dat mensen met de ziekte van Cushing regelmatig worden gecontroleerd door een arts en dat ze een gezonde levensstijl aanhouden, inclusief een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Conclusie

De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij er te veel cortisol in het lichaam wordt geproduceerd. Dit kan leiden tot verschillende symptomen en complicaties, waaronder een verminderde levensverwachting. De behandeling van de ziekte van Cushing hangt af van de oorzaak van de aandoening en kan onder meer bestaan uit chirurgie, medicijnen en radiotherapie. Het is belangrijk dat mensen met de ziekte van Cushing regelmatig worden gecontroleerd door een arts en dat ze een gezonde levensstijl aanhouden om de levensverwachting te verbeteren.

Plaats een reactie