Levensverwachting vasculaire parkinsonisme

Vasculaire parkinsonisme is een vorm van parkinsonisme die wordt veroorzaakt door schade aan de bloedvaten in de hersenen. Het wordt vaak verward met de ziekte van Parkinson vanwege de gelijkenis in symptomen, maar de oorzaak en behandeling zijn anders. De levensverwachting van patiënten met vasculaire parkinsonisme kan variëren, afhankelijk van de ernst van de ziekte en de behandelingsopties.

Symptomen van vasculaire parkinsonisme

De symptomen van vasculaire parkinsonisme zijn vergelijkbaar met die van de ziekte van Parkinson, maar er zijn enkele verschillen. De symptomen zijn onder andere:

 • Stijfheid en traagheid van beweging
 • Tremoren
 • Gebrek aan balans en coördinatie
 • Problemen met spraak en slikken
 • Veranderingen in cognitieve functies, zoals geheugenverlies en verminderde concentratie

Deze symptomen kunnen geleidelijk verergeren naarmate de ziekte vordert. In sommige gevallen kan vasculaire parkinsonisme ook leiden tot beroertes en andere neurologische complicaties.

Oorzaken van vasculaire parkinsonisme

Vasculaire parkinsonisme wordt veroorzaakt door schade aan de bloedvaten in de hersenen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Verharding van de slagaders
 • Beroerte

Deze factoren kunnen leiden tot verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, wat op zijn beurt kan leiden tot schade aan de hersencellen en de ontwikkeling van vasculaire parkinsonisme.

Diagnose en behandeling van vasculaire parkinsonisme

De diagnose van vasculaire parkinsonisme kan moeilijk zijn vanwege de gelijkenis met de ziekte van Parkinson. Een grondig neurologisch onderzoek en beeldvormende tests, zoals een MRI-scan, kunnen helpen bij het stellen van de diagnose.

Er is geen remedie voor vasculaire parkinsonisme, maar er zijn behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. Deze behandelingen omvatten:

 • Medicijnen om de symptomen te verminderen, zoals levodopa en dopamine-agonisten
 • Fysiotherapie om de spierkracht en coördinatie te verbeteren
 • Spraaktherapie om spraak- en slikproblemen te behandelen
 • Chirurgische ingrepen, zoals diepe hersenstimulatie, kunnen ook worden overwogen in gevallen waarin medicatie niet effectief is

De behandeling van vasculaire parkinsonisme is afhankelijk van de individuele symptomen en de ernst van de ziekte. Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met een neuroloog om de voortgang van de ziekte te monitoren en de behandeling aan te passen indien nodig.

Levensverwachting van vasculaire parkinsonisme

De levensverwachting van patiënten met vasculaire parkinsonisme kan variëren, afhankelijk van de ernst van de ziekte en de behandelingsopties. In het algemeen hebben patiënten met vasculaire parkinsonisme een kortere levensverwachting dan de algemene bevolking.

Deze kortere levensverwachting kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Verhoogd risico op beroerte en andere neurologische complicaties
 • Verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en diabetes
 • Verhoogd risico op valpartijen en andere verwondingen als gevolg van verminderde coördinatie en balans

Hoewel de levensverwachting van patiënten met vasculaire parkinsonisme korter kan zijn dan die van de algemene bevolking, kan een vroege diagnose en behandeling de symptomen beheersen en de kwaliteit van leven verbeteren. Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met een neuroloog en de behandeling aan te passen indien nodig om de voortgang van de ziekte te monitoren en de symptomen te beheersen.

Conclusie

Vasculaire parkinsonisme is een vorm van parkinsonisme die wordt veroorzaakt door schade aan de bloedvaten in de hersenen. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van de ziekte van Parkinson, maar de oorzaak en behandeling zijn anders. De levensverwachting van patiënten met vasculaire parkinsonisme kan variëren, afhankelijk van de ernst van de ziekte en de behandelingsopties. Hoewel er geen remedie is voor vasculaire parkinsonisme, zijn er behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met een neuroloog om de voortgang van de ziekte te monitoren en de behandeling aan te passen indien nodig.

Plaats een reactie