Levensverwachting Turkije

De levensverwachting in Turkije is de afgelopen jaren gestegen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de levensverwachting in Turkije momenteel 77 jaar. Dit is een stijging ten opzichte van de afgelopen decennia. In dit artikel zullen we kijken naar de factoren die hebben bijgedragen aan deze stijging en welke uitdagingen er nog steeds zijn op het gebied van gezondheid in Turkije.

Factoren die hebben bijgedragen aan de stijging van de levensverwachting

Er zijn verschillende factoren die hebben bijgedragen aan de stijging van de levensverwachting in Turkije. Een van de belangrijkste factoren is de verbetering van de gezondheidszorg. De Turkse overheid heeft de afgelopen jaren veel geĆÆnvesteerd in de gezondheidszorg, waardoor de toegang tot gezondheidszorg is verbeterd. Er zijn meer ziekenhuizen en gezondheidscentra gebouwd en er is meer personeel aangenomen. Hierdoor kunnen meer mensen toegang krijgen tot gezondheidszorg en kunnen ziektes beter worden behandeld.

Een andere factor die heeft bijgedragen aan de stijging van de levensverwachting is de verbetering van de levensomstandigheden. De economie van Turkije is de afgelopen jaren sterk gegroeid, waardoor de levensstandaard van veel mensen is verbeterd. Mensen hebben nu meer toegang tot gezond voedsel en schoon drinkwater, wat bijdraagt aan een betere gezondheid.

Tot slot heeft ook de voorlichting over gezondheid een belangrijke rol gespeeld. De Turkse overheid heeft de afgelopen jaren veel campagnes gevoerd om mensen bewust te maken van gezondheidsrisico’s en hoe deze te vermijden. Hierdoor zijn mensen zich meer bewust geworden van gezondheidsrisico’s en nemen ze meer verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid.

Uitdagingen op het gebied van gezondheid in Turkije

Ondanks de stijging van de levensverwachting zijn er nog steeds uitdagingen op het gebied van gezondheid in Turkije. Een van de grootste uitdagingen is de hoge prevalentie van roken. Volgens de WHO rookt ongeveer 40% van de Turkse mannen en 15% van de Turkse vrouwen. Roken is een belangrijke risicofactor voor verschillende ziektes, waaronder longkanker, hart- en vaatziekten en beroertes. Het verminderen van het aantal rokers is dan ook een belangrijke uitdaging voor de Turkse overheid.

Een andere uitdaging is de hoge prevalentie van obesitas. Volgens de WHO heeft ongeveer 30% van de Turkse bevolking overgewicht en 12% obesitas. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor verschillende ziektes, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het verminderen van het aantal mensen met overgewicht en obesitas is dan ook een belangrijke uitdaging voor de Turkse overheid.

Ziektes in Turkije

Er zijn verschillende ziektes die veel voorkomen in Turkije. Een van de meest voorkomende ziektes is diabetes. Volgens de International Diabetes Federation heeft ongeveer 7,5% van de Turkse bevolking diabetes. Diabetes is een chronische ziekte die kan leiden tot complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en blindheid. Behandeling van diabetes bestaat uit het reguleren van de bloedsuikerspiegel door middel van medicatie en een gezonde levensstijl.

Een andere veelvoorkomende ziekte in Turkije is hypertensie, ook wel bekend als hoge bloeddruk. Volgens de WHO heeft ongeveer 32% van de Turkse bevolking hypertensie. Hypertensie is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en beroertes. Behandeling van hypertensie bestaat uit het verlagen van de bloeddruk door middel van medicatie en een gezonde levensstijl.

Conclusie

De levensverwachting in Turkije is de afgelopen jaren gestegen, dankzij verbeteringen in de gezondheidszorg, levensomstandigheden en voorlichting over gezondheid. Er zijn echter nog steeds uitdagingen op het gebied van gezondheid, zoals de hoge prevalentie van roken en obesitas. Daarnaast zijn er verschillende ziektes die veel voorkomen in Turkije, zoals diabetes en hypertensie. Het is belangrijk dat de Turkse overheid blijft investeren in de gezondheidszorg en voorlichting over gezondheid om de gezondheid van de bevolking verder te verbeteren.

Plaats een reactie