Levensverwachting taaislijmziekte

Taaislijmziekte, ook wel cystische fibrose genoemd, is een erfelijke ziekte die voornamelijk de longen en het spijsverteringsstelsel aantast. Mensen met taaislijmziekte hebben een afwijking in het CFTR-gen, waardoor het slijm in de longen en darmen te dik en taai wordt. Dit kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen, infecties en spijsverteringsproblemen. De levensverwachting van mensen met taaislijmziekte is sterk verbeterd in de afgelopen decennia, maar het blijft een ernstige en levensbedreigende ziekte.

Symptomen van taaislijmziekte

De symptomen van taaislijmziekte kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen van persoon tot persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Aanhoudende hoest met slijm
 • Kortademigheid
 • Herhaalde luchtweginfecties
 • Verstopte neus en sinussen
 • Maag-darmproblemen, zoals buikpijn, diarree en obstipatie
 • Groeivertraging en gewichtsverlies

Bij sommige mensen kan taaislijmziekte ook leiden tot diabetes, leverziekte en onvruchtbaarheid.

Behandeling van taaislijmziekte

Er is momenteel geen genezing voor taaislijmziekte, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de levensverwachting te verhogen. De behandeling van taaislijmziekte omvat meestal een combinatie van medicijnen, fysiotherapie en voedingsadvies.

Medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van taaislijmziekte zijn onder andere:

 • Antibiotica om infecties te behandelen en te voorkomen
 • Bronchodilatoren om de luchtwegen te openen en de ademhaling te vergemakkelijken
 • Mucolytica om het slijm in de longen te verdunnen en te helpen bij het ophoesten
 • Enzymen om de spijsvertering te verbeteren en de opname van voedingsstoffen te bevorderen

Fysiotherapie is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van taaislijmziekte. Door middel van ademhalingsoefeningen en hoesttechnieken kan het slijm in de longen worden losgemaakt en opgehoest. Dit kan helpen om infecties te voorkomen en de ademhaling te verbeteren.

Voedingsadvies is ook belangrijk bij de behandeling van taaislijmziekte. Mensen met taaislijmziekte hebben vaak moeite met het opnemen van voedingsstoffen, dus het is belangrijk om een dieet te volgen dat rijk is aan calorieën en voedingsstoffen. Soms kan het nodig zijn om voedingssupplementen te nemen om ervoor te zorgen dat het lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Levensverwachting van taaislijmziekte

De levensverwachting van mensen met taaislijmziekte is sterk verbeterd in de afgelopen decennia. In de jaren 1950 overleefden de meeste kinderen met taaislijmziekte niet eens hun kindertijd. Tegenwoordig is de gemiddelde levensverwachting voor mensen met taaislijmziekte ongeveer 40 jaar.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de levensverwachting van mensen met taaislijmziekte. Een van de belangrijkste factoren is de ernst van de ziekte. Mensen met een mildere vorm van taaislijmziekte hebben over het algemeen een betere levensverwachting dan mensen met een ernstigere vorm van de ziekte.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de levensverwachting van mensen met taaislijmziekte zijn onder andere:

 • De leeftijd waarop de ziekte wordt gediagnosticeerd
 • Het hebben van bepaalde complicaties, zoals diabetes of leverziekte
 • Het hebben van een infectie met bepaalde bacteriën, zoals Pseudomonas aeruginosa
 • Het hebben van een slechte voedingstoestand

Hoewel de levensverwachting van mensen met taaislijmziekte nog steeds lager is dan die van de algemene bevolking, is er hoop voor de toekomst. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen en therapieën voor taaislijmziekte, en er zijn al enkele veelbelovende ontwikkelingen geweest.

Conclusie

Taaislijmziekte is een ernstige en levensbedreigende ziekte die voornamelijk de longen en het spijsverteringsstelsel aantast. De levensverwachting van mensen met taaislijmziekte is sterk verbeterd in de afgelopen decennia, maar het blijft een uitdagende ziekte om te behandelen. Behandelingen omvatten medicijnen, fysiotherapie en voedingsadvies. Hoewel de levensverwachting van mensen met taaislijmziekte nog steeds lager is dan die van de algemene bevolking, is er hoop voor de toekomst dankzij voortdurend onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelingen en therapieën.

Plaats een reactie