Levensverwachting systolisch hartfalen

Als je te maken hebt met systolisch hartfalen, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over je levensverwachting. Systolisch hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet goed in staat is om bloed rond te pompen, wat kan leiden tot ernstige complicaties en een verminderde levenskwaliteit. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de levensverwachting bij systolisch hartfalen en wat je kunt doen om deze te verbeteren.

Wat is systolisch hartfalen?

Systolisch hartfalen is een vorm van hartfalen waarbij het hart niet goed samentrekt tijdens de systole, de fase waarin het bloed uit het hart wordt gepompt. Hierdoor kan het hart niet voldoende bloed rondpompen naar de rest van het lichaam, wat kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en vochtophoping.

Levensverwachting bij systolisch hartfalen

De levensverwachting bij systolisch hartfalen kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de ernst van de aandoening, de leeftijd van de patiënt en eventuele bijkomende gezondheidsproblemen. Over het algemeen is de levensverwachting bij systolisch hartfalen helaas niet erg hoog. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde levensverwachting na de diagnose ongeveer 5 tot 7 jaar is.

Factoren die de levensverwachting beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levensverwachting bij systolisch hartfalen kunnen beïnvloeden, waaronder:

  • De ernst van de hartfunctiestoornis
  • De aanwezigheid van andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hoge bloeddruk
  • De leeftijd van de patiënt
  • De algehele conditie van de patiënt

Verbeteren van de levensverwachting

Hoewel de levensverwachting bij systolisch hartfalen niet erg hoog is, zijn er wel stappen die je kunt nemen om deze te verbeteren. Hier zijn enkele tips:

  • Volg het behandelplan van je arts nauwkeurig op, inclusief het innemen van voorgeschreven medicatie
  • Leef een gezonde levensstijl, met voldoende lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet
  • Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik
  • Houd regelmatig contact met je arts en laat je regelmatig controleren

Conclusie

De levensverwachting bij systolisch hartfalen is helaas niet erg hoog, maar door het opvolgen van het behandelplan van je arts en het leiden van een gezonde levensstijl, kun je je kansen op een langere levensduur verbeteren. Raadpleeg altijd je arts voor advies en begeleiding bij het omgaan met systolisch hartfalen.

Plaats een reactie