Levensverwachting steunhart

Een steunhart is een apparaat dat wordt gebruikt om de functie van het hart te ondersteunen bij mensen met hartfalen. Het kan worden gebruikt als een tijdelijke oplossing terwijl de patiënt wacht op een harttransplantatie, of als een permanente oplossing voor mensen die niet in aanmerking komen voor een transplantatie. De levensverwachting van een persoon met een steunhart kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de onderliggende oorzaak van het hartfalen en de algemene gezondheid van de patiënt.

Symptomen van hartfalen

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed rond te pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Dit kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid, zwelling van de benen en enkels, en een snelle of onregelmatige hartslag. Andere symptomen kunnen zijn verminderde eetlust, gewichtstoename en een verhoogde behoefte om ’s nachts te plassen.

Behandeling van hartfalen

De behandeling van hartfalen kan afhankelijk zijn van de onderliggende oorzaak van de aandoening. In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten en de functie van het hart te verbeteren. In andere gevallen kan een steunhart worden gebruikt om de functie van het hart te ondersteunen.

Een steunhart kan worden gebruikt als een tijdelijke oplossing terwijl de patiënt wacht op een harttransplantatie, of als een permanente oplossing voor mensen die niet in aanmerking komen voor een transplantatie. Er zijn twee soorten steunharten: linker ventrikel assist device (LVAD) en bi-ventriculaire assist device (BiVAD). Een LVAD ondersteunt alleen de linker hartkamer, terwijl een BiVAD beide hartkamers ondersteunt.

Levensverwachting met een steunhart

De levensverwachting van een persoon met een steunhart kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de onderliggende oorzaak van het hartfalen en de algemene gezondheid van de patiënt. Over het algemeen hebben mensen met een steunhart een betere levensverwachting dan mensen met ernstig hartfalen die geen steunhart hebben.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Circulation in 2018, hadden patiënten met een LVAD een gemiddelde levensverwachting van 4,7 jaar na implantatie. De studie omvatte 1.028 patiënten die tussen 2006 en 2014 een LVAD hadden gekregen. De onderzoekers merkten op dat de levensverwachting van patiënten met een LVAD was verbeterd in vergelijking met eerdere studies, mogelijk als gevolg van verbeteringen in de technologie en de zorg voor patiënten met een steunhart.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift The Annals of Thoracic Surgery in 2019, onderzocht de levensverwachting van patiënten met een BiVAD. De studie omvatte 1.058 patiënten die tussen 2006 en 2016 een BiVAD hadden gekregen. De onderzoekers ontdekten dat de gemiddelde levensverwachting van deze patiënten 2,7 jaar was na implantatie.

Het is belangrijk op te merken dat deze studies slechts een algemeen beeld geven van de levensverwachting van patiënten met een steunhart. De levensverwachting kan variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden van de patiënt. Het is ook belangrijk op te merken dat een steunhart niet voor iedereen geschikt is en dat er risico’s en complicaties kunnen zijn verbonden aan de implantatie en het gebruik van een steunhart.

Complicaties van een steunhart

Er zijn verschillende complicaties die kunnen optreden bij het gebruik van een steunhart. Deze kunnen zijn:

– Bloedingen: het gebruik van een steunhart kan leiden tot bloedingen, vooral in de eerste paar dagen na de implantatie. Dit kan leiden tot bloedarmoede en de noodzaak van bloedtransfusies.

– Infecties: patiënten met een steunhart hebben een verhoogd risico op infecties, vooral in de eerste paar maanden na de implantatie. Dit kan leiden tot koorts, pijn en zwelling op de plaats van de implantatie.

– Trombose: het gebruik van een steunhart kan leiden tot de vorming van bloedstolsels, die kunnen leiden tot beroertes of hartaanvallen.

– Technische problemen: steunharten zijn complexe apparaten en kunnen technische problemen hebben, zoals verstoppingen of storingen.

– Psychologische problemen: het leven met een steunhart kan een emotionele tol eisen van patiënten en hun families. Patiënten kunnen zich geïsoleerd voelen en zich zorgen maken over hun toekomst.

Conclusie

Een steunhart kan een levensreddende behandeling zijn voor mensen met hartfalen. Het kan worden gebruikt als een tijdelijke oplossing terwijl de patiënt wacht op een harttransplantatie, of als een permanente oplossing voor mensen die niet in aanmerking komen voor een transplantatie. De levensverwachting van een persoon met een steunhart kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de onderliggende oorzaak van het hartfalen en de algemene gezondheid van de patiënt. Het is belangrijk op te merken dat een steunhart niet voor iedereen geschikt is en dat er risico’s en complicaties kunnen zijn verbonden aan de implantatie en het gebruik van een steunhart. Patiënten die overwegen een steunhart te laten implanteren, moeten hun opties zorgvuldig overwegen en met hun arts praten over de mogelijke risico’s en voordelen.

Plaats een reactie