Levensverwachting prostaatkanker

Prostaatkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij mannen. Het is een kanker die ontstaat in de prostaat, een klier die zich onder de blaas bevindt en een belangrijke rol speelt bij de productie van zaadvloeistof. De levensverwachting bij prostaatkanker is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en agressiviteit van de tumor, de leeftijd en algemene gezondheid van de patiënt en de behandelmogelijkheden.

Symptomen van prostaatkanker

In de beginfase van prostaatkanker zijn er vaak geen symptomen. Naarmate de tumor groeit, kunnen er wel klachten ontstaan. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Moeite met plassen
 • Vaker moeten plassen, vooral ’s nachts
 • Een zwakke urinestraal
 • Nadruppelen
 • Bloed in de urine of sperma
 • Pijn bij het plassen of ejaculeren
 • Pijn in de rug, heupen of bekken

Deze symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen, zoals een vergrote prostaat of een urineweginfectie. Het is daarom belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met een huisarts.

Diagnose van prostaatkanker

Prostaatkanker kan worden vastgesteld door middel van verschillende onderzoeken, zoals:

 • Een bloedonderzoek om het PSA-gehalte te meten. PSA is een eiwit dat wordt geproduceerd door de prostaat en bij prostaatkanker vaak verhoogd is.
 • Een rectaal toucher, waarbij de arts met een vinger via de anus de prostaat kan voelen en eventuele afwijkingen kan opsporen.
 • Een biopsie, waarbij er met een naald kleine stukjes weefsel uit de prostaat worden genomen en onderzocht op kankercellen.

Behandeling van prostaatkanker

De behandeling van prostaatkanker hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en agressiviteit van de tumor, de leeftijd en algemene gezondheid van de patiënt en de voorkeur van de patiënt zelf. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Actief volgen: bij kleine en weinig agressieve tumoren kan er gekozen worden voor actief volgen, waarbij de tumor regelmatig wordt gecontroleerd en er pas wordt ingegrepen als de tumor groeit of klachten veroorzaakt.
 • Operatie: bij een operatie wordt de prostaat verwijderd. Dit kan via een open operatie of via een kijkoperatie.
 • Bestraling: bij bestraling wordt de tumor bestraald met radioactieve straling, waardoor de kankercellen worden gedood.
 • Hormoontherapie: bij hormoontherapie wordt de productie van mannelijke hormonen, die de groei van prostaatkanker stimuleren, geremd.
 • Chemotherapie: bij chemotherapie worden medicijnen gebruikt die de kankercellen doden.

Levensverwachting bij prostaatkanker

De levensverwachting bij prostaatkanker is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner en minder agressief de tumor is, hoe beter de prognose. Ook de leeftijd en algemene gezondheid van de patiënt spelen een rol. Bij oudere patiënten met andere gezondheidsproblemen kan de levensverwachting lager zijn dan bij jongere en gezondere patiënten.

Als prostaatkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld, is de kans op genezing groot. Bij uitgezaaide prostaatkanker is genezing meestal niet meer mogelijk, maar kan de levensverwachting wel worden verlengd en de kwaliteit van leven worden verbeterd door behandelingen zoals hormoontherapie en chemotherapie.

Conclusie

Prostaatkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij mannen. De levensverwachting bij prostaatkanker is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en agressiviteit van de tumor, de leeftijd en algemene gezondheid van de patiënt en de behandelmogelijkheden. Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met een huisarts en regelmatig de PSA-waarde te laten controleren. Bij een vroege diagnose en behandeling is de kans op genezing groot, maar ook bij uitgezaaide prostaatkanker zijn er behandelingen die de levensverwachting kunnen verlengen en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

Plaats een reactie