Levensverwachting progressieve MS

Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de myeline, de beschermende laag rondom de zenuwvezels, aanvalt en beschadigt. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals vermoeidheid, spierzwakte, problemen met het gezichtsvermogen en coördinatieproblemen. Er zijn verschillende vormen van MS, waaronder progressieve MS. In dit artikel gaan we dieper in op de levensverwachting bij progressieve MS en de behandelmogelijkheden.

Wat is progressieve MS?

Bij progressieve MS is er sprake van een geleidelijke achteruitgang van de neurologische functies. Dit in tegenstelling tot relapsing-remitting MS, waarbij er sprake is van terugkerende aanvallen gevolgd door periodes van herstel. Bij progressieve MS zijn er geen duidelijke aanvallen en herstelperiodes, maar een langzame en gestage achteruitgang van de neurologische functies.

Er zijn twee vormen van progressieve MS: primair progressieve MS (PPMS) en secundair progressieve MS (SPMS). Bij PPMS is er vanaf het begin sprake van een geleidelijke achteruitgang van de neurologische functies, terwijl bij SPMS de achteruitgang volgt op een periode van relapsing-remitting MS.

Symptomen van progressieve MS

De symptomen van progressieve MS zijn vergelijkbaar met die van andere vormen van MS. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Vermoeidheid
– Spierzwakte
– Problemen met het gezichtsvermogen
– Coördinatieproblemen
– Problemen met het geheugen en de concentratie
– Incontinentie
– Seksuele problemen
– Depressie en angst

De symptomen van progressieve MS kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen in de loop van de tijd veranderen.

Behandeling van progressieve MS

Er is op dit moment geen genezing voor MS, inclusief progressieve MS. De behandeling is gericht op het vertragen van de achteruitgang van de neurologische functies en het verminderen van de symptomen.

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar voor de behandeling van progressieve MS. Deze medicijnen kunnen de progressie van de ziekte vertragen en de frequentie en ernst van de symptomen verminderen. Voorbeelden van medicijnen die worden gebruikt bij progressieve MS zijn ocrelizumab, siponimod en cladribine.

Naast medicijnen zijn er ook andere behandelingen beschikbaar voor progressieve MS. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en het verminderen van de spierzwakte. Ergotherapie kan helpen bij het verbeteren van de dagelijkse activiteiten en het verminderen van de beperkingen. Logopedie kan helpen bij het verbeteren van de spraak en het slikken.

Levensverwachting bij progressieve MS

De levensverwachting bij progressieve MS kan variëren van persoon tot persoon. Het is moeilijk om een exacte levensverwachting te geven, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de ernst van de symptomen en de reactie op de behandeling.

Over het algemeen hebben mensen met progressieve MS een kortere levensverwachting dan mensen zonder MS. Dit komt voornamelijk door de complicaties die kunnen optreden als gevolg van de ziekte, zoals infecties en ademhalingsproblemen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de levensverwachting bij progressieve MS niet alleen afhankelijk is van de ziekte zelf, maar ook van de algemene gezondheid van de persoon. Het is daarom belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig medische controles te ondergaan.

Conclusie

Progressieve MS is een chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast en leidt tot een geleidelijke achteruitgang van de neurologische functies. De symptomen van progressieve MS kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen in de loop van de tijd veranderen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor progressieve MS, waaronder medicijnen en therapieën. De levensverwachting bij progressieve MS kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van de symptomen en de reactie op de behandeling. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig medische controles te ondergaan om de levensverwachting te verbeteren.

Plaats een reactie