Levensverwachting Polen

Polen is een land in Centraal-Europa met een bevolking van ongeveer 38 miljoen mensen. De levensverwachting in Polen is de afgelopen decennia gestegen, maar blijft nog steeds lager dan het Europees gemiddelde. In dit artikel zullen we kijken naar de factoren die van invloed zijn op de levensverwachting in Polen en wat er gedaan kan worden om deze te verbeteren.

Levensverwachting in Polen

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was de levensverwachting bij de geboorte in Polen in 2019 76 jaar voor mannen en 82 jaar voor vrouwen. Dit is een stijging ten opzichte van de jaren 90, toen de levensverwachting voor mannen ongeveer 67 jaar was en voor vrouwen ongeveer 76 jaar.

Hoewel de levensverwachting in Polen is gestegen, blijft deze nog steeds lager dan het Europees gemiddelde. Volgens Eurostat was de levensverwachting bij de geboorte in de Europese Unie in 2019 gemiddeld 81 jaar voor mannen en 85 jaar voor vrouwen.

Factoren die van invloed zijn op de levensverwachting in Polen

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de levensverwachting in Polen. Een van de belangrijkste factoren is de gezondheidszorg. Hoewel de gezondheidszorg in Polen de afgelopen jaren is verbeterd, zijn er nog steeds uitdagingen. Er is bijvoorbeeld een tekort aan artsen en verpleegkundigen, vooral in landelijke gebieden. Ook zijn er lange wachttijden voor sommige behandelingen en zijn de kosten van gezondheidszorg voor sommige mensen hoog.

Een andere factor die van invloed is op de levensverwachting in Polen is levensstijl. Roken, alcoholgebruik en een slecht dieet zijn allemaal risicofactoren voor verschillende ziekten en aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Volgens gegevens van de WHO rookt ongeveer 28% van de volwassenen in Polen en drinkt ongeveer 12% van de volwassenen zwaar alcohol.

Armoede is ook een factor die van invloed is op de levensverwachting in Polen. Mensen die in armoede leven hebben vaak slechtere gezondheidsresultaten dan mensen die dat niet doen. Ze hebben bijvoorbeeld meer kans op chronische ziekten en hebben vaak minder toegang tot gezondheidszorg.

Ziekten en aandoeningen in Polen

Er zijn verschillende ziekten en aandoeningen die van invloed zijn op de levensverwachting in Polen. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in Polen. Volgens gegevens van de WHO was hart- en vaatziekten verantwoordelijk voor ongeveer 45% van alle sterfgevallen in Polen in 2016. Risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn onder meer roken, een slecht dieet, gebrek aan lichaamsbeweging en hoge bloeddruk.

Behandelingen voor hart- en vaatziekten zijn onder meer medicijnen, chirurgie en levensstijlveranderingen, zoals stoppen met roken en gezonder eten.

Kanker

Kanker is de op één na belangrijkste doodsoorzaak in Polen. Volgens gegevens van de WHO was kanker verantwoordelijk voor ongeveer 25% van alle sterfgevallen in Polen in 2016. Risicofactoren voor kanker zijn onder meer roken, alcoholgebruik, een slecht dieet en blootstelling aan bepaalde chemicaliën en straling.

Behandelingen voor kanker zijn onder meer chirurgie, bestraling en chemotherapie.

Diabetes

Diabetes is een groeiend probleem in Polen. Volgens gegevens van de International Diabetes Federation had Polen in 2019 ongeveer 3,5 miljoen mensen met diabetes. Risicofactoren voor diabetes zijn onder meer overgewicht, een slecht dieet en gebrek aan lichaamsbeweging.

Behandelingen voor diabetes zijn onder meer medicijnen, insuline en levensstijlveranderingen, zoals gezonder eten en meer bewegen.

Wat kan er gedaan worden om de levensverwachting in Polen te verbeteren?

Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om de levensverwachting in Polen te verbeteren. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste.

Verbetering van de gezondheidszorg

Om de levensverwachting in Polen te verbeteren, is het belangrijk om de gezondheidszorg te verbeteren. Dit kan onder meer worden bereikt door meer artsen en verpleegkundigen op te leiden en te zorgen voor betere toegang tot gezondheidszorg, vooral in landelijke gebieden. Ook kunnen de kosten van gezondheidszorg worden verlaagd, zodat meer mensen toegang hebben tot de zorg die ze nodig hebben.

Bevordering van een gezonde levensstijl

Om de levensverwachting in Polen te verbeteren, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te bevorderen. Dit kan onder meer worden bereikt door voorlichting te geven over de risico’s van roken, alcoholgebruik en een slecht dieet. Ook kunnen programma’s worden opgezet om mensen te helpen stoppen met roken, minder te drinken en gezonder te eten.

Bestrijding van armoede

Om de levensverwachting in Polen te verbeteren, is het belangrijk om armoede te bestrijden. Dit kan onder meer worden bereikt door het creëren van banen en het bieden van sociale voorzieningen, zoals gezondheidszorg en huisvesting, aan mensen die in armoede leven.

Conclusie

De levensverwachting in Polen is de afgelopen decennia gestegen, maar blijft nog steeds lager dan het Europees gemiddelde. Factoren die van invloed zijn op de levensverwachting in Polen zijn onder meer de gezondheidszorg, levensstijl en armoede. Om de levensverwachting in Polen te verbeteren, moeten maatregelen worden genomen om de gezondheidszorg te verbeteren, een gezonde levensstijl te bevorderen en armoede te bestrijden.

Plaats een reactie