Levensverwachting parkinsonisme

Parkinsonisme is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson. De levensverwachting van mensen met parkinsonisme kan variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst van de symptomen. In dit artikel zullen we de verschillende vormen van parkinsonisme bespreken, de symptomen en behandelmogelijkheden, en hoe deze van invloed kunnen zijn op de levensverwachting.

Wat is parkinsonisme?

Parkinsonisme is een term die wordt gebruikt om een groep aandoeningen te beschrijven die vergelijkbare symptomen vertonen als de ziekte van Parkinson. De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door tremoren, stijfheid en traagheid van beweging. Parkinsonisme kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische mutaties, hersenletsel, medicatie en andere ziekten.

Er zijn verschillende vormen van parkinsonisme, waaronder:

 • Multiple system atrophy (MSA)
 • Progressive supranuclear palsy (PSP)
 • Corticobasale degeneratie (CBD)
 • Dementia with Lewy bodies (DLB)

Elke vorm van parkinsonisme heeft zijn eigen specifieke symptomen en prognose.

Symptomen van parkinsonisme

De symptomen van parkinsonisme kunnen variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst van de ziekte. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Tremoren
 • Stijfheid
 • Traagheid van beweging
 • Evenwichtsproblemen
 • Spraakproblemen
 • Problemen met slikken
 • Veranderingen in cognitieve functie
 • Depressie en angst

De symptomen van parkinsonisme kunnen geleidelijk verergeren naarmate de ziekte vordert. In sommige gevallen kunnen de symptomen snel verergeren, terwijl in andere gevallen de symptomen langzaam verergeren over een periode van jaren.

Behandeling van parkinsonisme

Er is momenteel geen remedie voor parkinsonisme, maar er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de symptomen van parkinsonisme te behandelen, waaronder levodopa, dopamine-agonisten en MAO-B-remmers.
 • Therapie: Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie kunnen allemaal helpen bij het verbeteren van de motorische functie en het verminderen van de symptomen van parkinsonisme.
 • Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie, zoals diepe hersenstimulatie, worden gebruikt om de symptomen van parkinsonisme te verminderen.

De behandeling van parkinsonisme is afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst van de symptomen. Het is belangrijk om met een arts te praten over de beste behandelingsopties voor uw specifieke situatie.

Levensverwachting bij parkinsonisme

De levensverwachting van mensen met parkinsonisme kan variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst van de symptomen. Over het algemeen hebben mensen met parkinsonisme een kortere levensverwachting dan de algemene bevolking.

De levensverwachting van mensen met MSA is bijvoorbeeld gemiddeld 6-10 jaar na de diagnose. Mensen met PSP hebben een gemiddelde levensverwachting van 5-7 jaar na de diagnose. De levensverwachting van mensen met CBD is minder goed bekend, maar het is waarschijnlijk vergelijkbaar met die van PSP.

De levensverwachting van mensen met DLB is vergelijkbaar met die van de ziekte van Parkinson, met een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 10 jaar na de diagnose.

Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers slechts gemiddelden zijn en dat de levensverwachting van een individu kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de symptomen en de algehele gezondheid van de persoon.

Conclusie

Parkinsonisme is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson. De levensverwachting van mensen met parkinsonisme kan variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst van de symptomen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van parkinsonisme te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het is belangrijk om met een arts te praten over de beste behandelingsopties voor uw specifieke situatie.

Plaats een reactie