Levensverwachting Nederland CBS

De levensverwachting in Nederland is de afgelopen jaren gestegen. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is de levensverwachting bij geboorte in 2020 voor mannen 80,5 jaar en voor vrouwen 83,6 jaar. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Maar wat zijn de oorzaken van deze stijging en wat zijn de gevolgen hiervan?

Oorzaken van stijging levensverwachting

Er zijn verschillende oorzaken voor de stijging van de levensverwachting in Nederland. Een belangrijke oorzaak is de verbetering van de gezondheidszorg. Door betere medische behandelingen en preventieve maatregelen worden ziektes eerder opgespoord en beter behandeld. Ook de leefstijl van mensen speelt een rol. Mensen zijn zich steeds bewuster van het belang van gezonde voeding en voldoende beweging. Daarnaast zijn er minder mensen die roken en drinken dan vroeger.

Een andere oorzaak van de stijging van de levensverwachting is de verbetering van de leefomstandigheden. Nederland is een welvarend land met goede huisvesting, schoon drinkwater en goede hygi├źne. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van mensen.

Gezondheidsproblemen

Ondanks de stijging van de levensverwachting zijn er nog steeds gezondheidsproblemen in Nederland. Een van de meest voorkomende ziektes is hart- en vaatziekten. Dit is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan het hart en de bloedvaten, zoals een hartinfarct of beroerte. Symptomen van hart- en vaatziekten zijn onder andere pijn op de borst, kortademigheid en vermoeidheid. Behandeling van hart- en vaatziekten bestaat onder andere uit medicatie en leefstijlveranderingen, zoals stoppen met roken en gezonder eten.

Een andere veelvoorkomende ziekte in Nederland is diabetes. Dit is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed kan reguleren. Symptomen van diabetes zijn onder andere veel dorst hebben, veel plassen en vermoeidheid. Behandeling van diabetes bestaat onder andere uit medicatie en leefstijlveranderingen, zoals gezonder eten en meer bewegen.

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan een hogere levensverwachting. Dit betekent onder andere gezond eten, voldoende bewegen en niet roken. Gezond eten betekent het eten van voldoende groente en fruit, volkoren producten en magere eiwitten. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel suiker en verzadigd vet te eten. Voldoende bewegen betekent minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Niet roken is ook belangrijk voor een gezonde leefstijl. Roken verhoogt het risico op verschillende ziektes, zoals longkanker en hart- en vaatziekten.

Conclusie

De stijging van de levensverwachting in Nederland is een positieve ontwikkeling. Dit is onder andere te danken aan de verbetering van de gezondheidszorg en de leefomstandigheden. Toch zijn er nog steeds gezondheidsproblemen in Nederland, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan een hogere levensverwachting. Dit betekent onder andere gezond eten, voldoende bewegen en niet roken.

Plaats een reactie