De levensverwachting in Nederland is de afgelopen jaren gestegen en blijft naar verwachting ook in 2021 stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de levensverwachting bij geboorte in 2021 voor mannen 80,5 jaar en voor vrouwen 83,6 jaar. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren en heeft verschillende oorzaken.
Oorzaken van stijgende levensverwachting
Een belangrijke oorzaak van de stijgende levensverwachting is de verbeterde gezondheidszorg. Door betere behandelingen en medicijnen kunnen ziektes beter worden behandeld en is de kans op overlijden kleiner geworden. Ook de leefstijl van mensen is veranderd. Mensen zijn bewuster bezig met gezondheid en sporten meer. Daarnaast is de voeding verbeterd en zijn er minder mensen die roken.
Een andere oorzaak van de stijgende levensverwachting is de vergrijzing. Nederland vergrijst en ouderen worden steeds ouder. Dit heeft ook invloed op de levensverwachting. Ouderen hebben over het algemeen meer gezondheidsproblemen, maar door de verbeterde gezondheidszorg kunnen zij langer leven.
Ziektes en levensverwachting
Er zijn verschillende ziektes die invloed hebben op de levensverwachting. Een van de meest voorkomende ziektes in Nederland is kanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 118.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. De meest voorkomende vormen van kanker zijn borstkanker, longkanker en darmkanker. De behandeling van kanker is de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor de overlevingskansen zijn gestegen. Toch is kanker nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland.
Een andere ziekte die invloed heeft op de levensverwachting is hart- en vaatziekten. Jaarlijks overlijden er ongeveer 40.000 mensen in Nederland aan hart- en vaatziekten. De meest voorkomende vormen zijn hartinfarcten en beroertes. Ook hier is de behandeling de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor de overlevingskansen zijn gestegen.
Naast kanker en hart- en vaatziekten zijn er nog veel meer ziektes die invloed hebben op de levensverwachting. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, longziekten en dementie. Voor al deze ziektes geldt dat een gezonde leefstijl en goede gezondheidszorg van groot belang zijn.
Behandelmogelijkheden
De behandelmogelijkheden voor ziektes zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Voor veel ziektes zijn er medicijnen en behandelingen beschikbaar die de kans op overleving vergroten. Bij kanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals chemotherapie, bestraling en immunotherapie. Bij hart- en vaatziekten zijn er medicijnen beschikbaar die de bloeddruk verlagen en de kans op een hartinfarct of beroerte verkleinen.
Naast medicijnen zijn er ook andere behandelmogelijkheden. Bijvoorbeeld fysiotherapie bij revalidatie na een operatie of bij chronische pijnklachten. Ook psychologische behandelingen zijn steeds meer beschikbaar, bijvoorbeeld bij depressie of angststoornissen.
Conclusie
De levensverwachting in Nederland blijft stijgen, mede dankzij de verbeterde gezondheidszorg en veranderde leefstijl. Toch zijn er nog steeds ziektes die invloed hebben op de levensverwachting, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmogelijkheden beschikbaar die de kans op overleving vergroten. Een gezonde leefstijl en goede gezondheidszorg blijven van groot belang voor een lang en gezond leven.