Levensverwachting Nederland 2015

De levensverwachting in Nederland is de afgelopen jaren gestegen. In 2015 was de gemiddelde levensverwachting voor mannen 80,1 jaar en voor vrouwen 83,3 jaar. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren en heeft verschillende oorzaken.

Oorzaken van stijgende levensverwachting

Een belangrijke oorzaak van de stijgende levensverwachting is de verbeterde gezondheidszorg. Door betere behandelingen en medicijnen kunnen ziektes beter worden bestreden en is de kans op overlijden door ziekte kleiner geworden. Ook de leefstijl van mensen is veranderd. Mensen zijn bewuster bezig met gezondheid en voeding, waardoor ze minder snel ziek worden en langer leven.

Een andere oorzaak van de stijgende levensverwachting is de vergrijzing. Nederland telt steeds meer ouderen en deze groep mensen heeft over het algemeen een hogere levensverwachting dan jongeren. Dit heeft te maken met het feit dat ouderen minder risico lopen op ongelukken en minder vaak ziek worden.

Ziektes en behandelingen

Hoewel de levensverwachting in Nederland stijgt, zijn er nog steeds ziektes die een bedreiging vormen voor de gezondheid. Een van deze ziektes is kanker. Kanker is een verzamelnaam voor verschillende soorten ziektes waarbij lichaamscellen ongecontroleerd groeien en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Symptomen van kanker zijn onder andere vermoeidheid, gewichtsverlies en pijn. Behandelingen van kanker zijn onder andere chemotherapie, bestraling en operaties.

Een andere ziekte die een bedreiging vormt voor de gezondheid is diabetes. Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed kan reguleren. Symptomen van diabetes zijn onder andere veel dorst hebben, veel plassen en vermoeidheid. Behandelingen van diabetes zijn onder andere medicijnen en een gezonde leefstijl.

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan een hogere levensverwachting. Dit betekent onder andere gezond eten, voldoende bewegen en niet roken. Door gezond te eten krijgt het lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft om goed te functioneren. Voldoende bewegen zorgt ervoor dat het lichaam fit blijft en minder snel ziek wordt. Roken daarentegen is erg slecht voor de gezondheid en verhoogt de kans op verschillende ziektes, zoals longkanker en hart- en vaatziekten.

Conclusie

De levensverwachting in Nederland is de afgelopen jaren gestegen en dit heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak is de verbeterde gezondheidszorg en de veranderde leefstijl van mensen. Hoewel er nog steeds ziektes zijn die een bedreiging vormen voor de gezondheid, zijn er ook behandelingen beschikbaar die de kans op overlijden verkleinen. Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan een hogere levensverwachting en het voorkomen van ziektes. Het is dan ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden en bewust bezig te zijn met gezondheid en voeding.

Plaats een reactie