Levensverwachting Nederland 2012

De levensverwachting in Nederland is de afgelopen jaren gestegen. In 2012 was de gemiddelde levensverwachting voor mannen 79,9 jaar en voor vrouwen 83,3 jaar. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren en heeft verschillende oorzaken.

Oorzaken van stijgende levensverwachting

Een belangrijke oorzaak van de stijgende levensverwachting is de verbeterde gezondheidszorg. Door betere behandelingen en medicijnen kunnen ziektes beter worden bestreden en is de kans op overlijden door ziekte kleiner geworden. Ook de leefstijl van mensen is veranderd. Er wordt meer aandacht besteed aan gezonde voeding en beweging, waardoor de kans op ziektes kleiner wordt.

Een andere oorzaak van de stijgende levensverwachting is de vergrijzing van de bevolking. Oudere mensen hebben over het algemeen meer gezondheidsproblemen, maar door de verbeterde gezondheidszorg kunnen zij langer leven. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde levensverwachting stijgt.

Ziektes en behandelmogelijkheden

Hoewel de levensverwachting in Nederland stijgt, zijn er nog steeds ziektes die veel voorkomen en waarvoor behandelingen nodig zijn. Een van deze ziektes is kanker. Kanker is een verzamelnaam voor verschillende soorten ziektes waarbij lichaamscellen ongecontroleerd groeien en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Symptomen van kanker zijn onder andere vermoeidheid, gewichtsverlies en pijn. Behandelmogelijkheden zijn onder andere chemotherapie, bestraling en operaties.

Een andere ziekte die veel voorkomt in Nederland is diabetes. Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed kan reguleren. Symptomen van diabetes zijn onder andere veel dorst hebben, veel plassen en vermoeidheid. Behandelmogelijkheden zijn onder andere medicijnen en een gezonde leefstijl met gezonde voeding en voldoende beweging.

Naast kanker en diabetes zijn er nog veel meer ziektes waarvoor behandelingen nodig zijn. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmogelijkheden beschikbaar en wordt er veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen en medicijnen.

Conclusie

De levensverwachting in Nederland is de afgelopen jaren gestegen en dit heeft verschillende oorzaken. De verbeterde gezondheidszorg en veranderde leefstijl spelen hierbij een belangrijke rol. Ondanks de stijgende levensverwachting zijn er nog steeds ziektes waarvoor behandelingen nodig zijn. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmogelijkheden beschikbaar en wordt er veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen en medicijnen.

Plaats een reactie