Levensverwachting na prostaatverwijdering

Prostaatkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij mannen. Het kan leiden tot verschillende symptomen, zoals problemen met plassen, bloed in de urine of pijn in de rug, heupen of bekken. De behandeling van prostaatkanker kan bestaan uit verschillende opties, waaronder prostaatverwijdering. Maar wat is de levensverwachting na prostaatverwijdering?

Symptomen van prostaatkanker

Prostaatkanker kan verschillende symptomen veroorzaken, maar deze zijn niet altijd aanwezig. Sommige mannen hebben helemaal geen symptomen, terwijl anderen last hebben van de volgende klachten:

  • Moeite met plassen
  • Vaker moeten plassen, vooral ’s nachts
  • Een zwakke urinestraal
  • Bloed in de urine of sperma
  • Pijn in de rug, heupen of bekken

Als u last heeft van deze symptomen, is het belangrijk om uw huisarts te raadplegen. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

Behandeling van prostaatkanker

De behandeling van prostaatkanker hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en de locatie van de tumor, uw leeftijd en uw algehele gezondheid. De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Actief volgen
  • Operatie
  • Bestraling
  • Hormoontherapie

Als de tumor zich nog in een vroeg stadium bevindt, kan uw arts ervoor kiezen om u actief te volgen. Dit betekent dat u regelmatig wordt gecontroleerd om te zien of de tumor groeit. Als de tumor groter wordt of als u last krijgt van symptomen, kan uw arts besluiten om over te gaan op een andere behandeling.

Als de tumor zich al verder heeft verspreid, kan uw arts ervoor kiezen om de prostaat te verwijderen. Dit wordt ook wel een radicale prostatectomie genoemd. Tijdens deze operatie wordt de hele prostaat verwijderd, samen met de zaadblaasjes en soms ook de lymfeklieren in de buurt van de prostaat.

Bestraling kan ook worden gebruikt om prostaatkanker te behandelen. Hierbij wordt de tumor bestraald met hoge energie straling om de kankercellen te doden. Hormoontherapie kan worden gebruikt om de groei van de tumor te vertragen of te stoppen. Hierbij worden medicijnen gebruikt om de productie van mannelijke hormonen te verminderen, omdat deze hormonen de groei van de tumor stimuleren.

Levensverwachting na prostaatverwijdering

De levensverwachting na prostaatverwijdering hangt af van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, uw algehele gezondheid en het stadium van de kanker op het moment van de operatie. Over het algemeen hebben mannen die een radicale prostatectomie ondergaan een goede prognose. De meeste mannen herstellen goed van de operatie en hebben weinig last van bijwerkingen.

Er zijn echter wel risico’s verbonden aan de operatie. Zo kan het verwijderen van de prostaat leiden tot incontinentie en impotentie. Incontinentie betekent dat u moeite heeft om uw urine op te houden, terwijl impotentie betekent dat u moeite heeft om een erectie te krijgen of te behouden. Deze bijwerkingen kunnen tijdelijk of permanent zijn.

Daarnaast is er altijd een risico op complicaties tijdens of na de operatie, zoals bloedingen, infecties of schade aan omliggende organen. Het is daarom belangrijk om een ervaren chirurg te kiezen en om goed voorbereid te zijn op de operatie.

Conclusie

Prostaatkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij mannen. De behandeling van prostaatkanker kan bestaan uit verschillende opties, waaronder prostaatverwijdering. De levensverwachting na prostaatverwijdering hangt af van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, uw algehele gezondheid en het stadium van de kanker op het moment van de operatie. Over het algemeen hebben mannen die een radicale prostatectomie ondergaan een goede prognose, maar er zijn wel risico’s verbonden aan de operatie, zoals incontinentie en impotentie. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende behandelingsopties en om een ervaren chirurg te kiezen.

Plaats een reactie