Levensverwachting na herseninfarct

Wat is de levensverwachting na herseninfarct? Een herseninfarct, ook wel beroerte genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die jaarlijks duizenden mensen treft. Het is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken, waardoor er schade aan de hersenen ontstaat. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals verlamming, spraakproblemen en geheugenverlies. De levensverwachting na een herseninfarct hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de beroerte, de leeftijd van de patiënt en de behandeling die wordt gegeven.

Symptomen van een herseninfarct

De symptomen van een herseninfarct kunnen variëren, afhankelijk van welk deel van de hersenen is aangetast. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Verlamming of zwakte aan één kant van het lichaam
 • Spraakproblemen
 • Geheugenverlies
 • Problemen met het gezichtsvermogen
 • Duizeligheid of evenwichtsproblemen
 • Hoofdpijn

Als u een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Hoe sneller u wordt behandeld, hoe groter de kans op herstel.

Behandeling van een herseninfarct

De behandeling van een herseninfarct is afhankelijk van de ernst van de beroerte en de tijd die is verstreken sinds het begin van de symptomen. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Trombolyse: dit is een behandeling waarbij een medicijn wordt toegediend om het bloedstolsel op te lossen dat de bloedtoevoer naar de hersenen blokkeert. Deze behandeling moet binnen 4,5 uur na het begin van de symptomen worden gestart.
 • Endovasculaire behandeling: dit is een behandeling waarbij een katheter wordt gebruikt om het bloedstolsel te verwijderen dat de bloedtoevoer naar de hersenen blokkeert. Deze behandeling kan tot 24 uur na het begin van de symptomen worden uitgevoerd.
 • Revalidatie: dit is een belangrijk onderdeel van de behandeling van een herseninfarct. Het omvat fysiotherapie, ergotherapie en spraaktherapie om de patiënt te helpen herstellen van de symptomen van de beroerte.

Levensverwachting na een herseninfarct

De levensverwachting na een herseninfarct hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de beroerte, de leeftijd van de patiënt en de behandeling die wordt gegeven. Over het algemeen hebben oudere patiënten en patiënten met ernstige beroertes een lagere levensverwachting dan jongere patiënten en patiënten met mildere beroertes.

Er zijn verschillende complicaties die kunnen optreden na een herseninfarct die de levensverwachting kunnen beïnvloeden. Enkele van de meest voorkomende complicaties zijn:

 • Pneumonie: dit is een infectie van de longen die kan optreden als gevolg van verminderde mobiliteit na een beroerte.
 • Diepe veneuze trombose: dit is een bloedstolsel dat zich vormt in de diepe aderen van het lichaam, meestal in de benen. Dit kan optreden als gevolg van verminderde mobiliteit na een beroerte.
 • Depressie: dit is een veelvoorkomende complicatie na een beroerte en kan de levensverwachting beïnvloeden.

Na een herseninfarct is het belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan om complicaties te voorkomen en te behandelen. Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik.

Conclusie

Een herseninfarct is een ernstige aandoening die de levensverwachting kan beïnvloeden. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u symptomen van een beroerte ervaart. De behandeling van een herseninfarct omvat trombolyse, endovasculaire behandeling en revalidatie. De levensverwachting na een herseninfarct hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de beroerte, de leeftijd van de patiënt en de behandeling die wordt gegeven. Het is belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan en een gezonde levensstijl te behouden om complicaties te voorkomen en te behandelen.

Plaats een reactie