Levensverwachting met stoma

Als je te maken hebt met een stoma, kan dit veel vragen oproepen over je levensverwachting. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine, die wordt aangelegd wanneer de normale weg van het lichaam niet meer goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij darmkanker, de ziekte van Crohn of een aangeboren afwijking. In dit artikel gaan we dieper in op de levensverwachting van mensen met een stoma.

Levensverwachting met een stoma

De levensverwachting van mensen met een stoma kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om te benadrukken dat een stoma op zichzelf geen directe invloed heeft op de levensverwachting. Het is vooral de onderliggende aandoening die bepalend is voor hoe lang iemand zal leven. Een stoma kan echter wel invloed hebben op de kwaliteit van leven en de manier waarop iemand omgaat met zijn of haar gezondheid.

Factoren die de levensverwachting beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levensverwachting van mensen met een stoma kunnen beïnvloeden:

  • De onderliggende aandoening: Zoals eerder genoemd, is de onderliggende aandoening de belangrijkste factor die bepaalt hoe lang iemand zal leven. Mensen met ernstige aandoeningen zoals darmkanker of de ziekte van Crohn hebben over het algemeen een lagere levensverwachting dan mensen met een stoma als gevolg van bijvoorbeeld een tijdelijke darmobstructie.
  • Leeftijd: De leeftijd van de persoon kan ook een rol spelen bij de levensverwachting. Over het algemeen geldt dat jongere mensen een betere prognose hebben dan oudere mensen.
  • Algemene gezondheidstoestand: De algemene gezondheidstoestand van de persoon speelt ook een belangrijke rol. Mensen die verder gezond zijn en een goede conditie hebben, hebben vaak een betere levensverwachting dan mensen die al kampen met andere gezondheidsproblemen.

Levensverwachting verbeteren

Hoewel een stoma op zichzelf geen directe invloed heeft op de levensverwachting, zijn er wel manieren om de kwaliteit van leven te verbeteren en de levensverwachting te verlengen:

  • Goede verzorging van de stoma: Het is belangrijk om de stoma goed te verzorgen om complicaties te voorkomen. Dit betekent onder andere het regelmatig verschonen van de stomazak en het schoonhouden van de huid rondom de stoma.
  • Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en daarmee ook aan een langere levensverwachting. Denk hierbij aan voldoende beweging, gezonde voeding en het vermijden van schadelijke gewoontes zoals roken en overmatig alcoholgebruik.
  • Regelmatige controles: Het is belangrijk om regelmatig controle te laten uitvoeren door een specialist, om eventuele complicaties tijdig te signaleren en te behandelen.

Conclusie

De levensverwachting van mensen met een stoma kan sterk variëren en wordt voornamelijk bepaald door de onderliggende aandoening en de algemene gezondheidstoestand van de persoon. Het is belangrijk om goed voor de stoma te zorgen en een gezonde levensstijl te hanteren om de kwaliteit van leven te verbeteren en de levensverwachting te verlengen.

Plaats een reactie