Levensverwachting met pacemaker

Als je te horen hebt gekregen dat je een pacemaker nodig hebt, kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Een pacemaker is een klein apparaat dat onder de huid wordt geïmplanteerd om de hartslag te reguleren en te helpen bij het handhaven van een normaal hartritme. Maar wat betekent dit eigenlijk voor je levensverwachting? In dit artikel gaan we dieper in op de levensverwachting met pacemaker en wat je kunt verwachten.

Wat is een pacemaker?

Een pacemaker is een elektronisch apparaat dat wordt gebruikt om abnormale hartritmes te corrigeren. Het bestaat uit een batterij, een generator en elektroden die via aders naar het hart worden geleid. Wanneer het hart een onregelmatige hartslag vertoont, stuurt de pacemaker elektrische impulsen naar het hart om het ritme te herstellen.

Levensverwachting met pacemaker

Veel mensen vragen zich af of een pacemaker hun levensverwachting zal beïnvloeden. Het goede nieuws is dat een pacemaker over het algemeen de levensverwachting van mensen met hartritmestoornissen kan verbeteren. Door het handhaven van een normaal hartritme en het voorkomen van gevaarlijke hartritmestoornissen, kan een pacemaker helpen om het risico op complicaties en vroegtijdig overlijden te verminderen.

Factoren die de levensverwachting met pacemaker beïnvloeden

Hoewel een pacemaker de levensverwachting kan verbeteren, zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op hoe lang iemand met een pacemaker zal leven. Enkele van deze factoren zijn:

  • Leeftijd: Oudere mensen hebben over het algemeen een hoger risico op complicaties en een kortere levensverwachting.
  • Onderliggende gezondheidsproblemen: Mensen met andere medische aandoeningen, zoals diabetes of hoge bloeddruk, kunnen een verhoogd risico lopen.
  • Levensstijl: Roken, een slecht dieet en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen allemaal van invloed zijn op de levensverwachting.

Levensverwachting verbeteren met een pacemaker

Hoewel er factoren zijn die de levensverwachting met pacemaker kunnen beïnvloeden, zijn er ook manieren om deze te verbeteren. Het is belangrijk om regelmatig controles bij de cardioloog te laten uitvoeren en eventuele problemen met de pacemaker snel te laten verhelpen. Daarnaast is het essentieel om een gezonde levensstijl te handhaven, zoals regelmatig sporten, gezond eten en stoppen met roken.

Conclusie

De levensverwachting met pacemaker kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, maar over het algemeen kan een pacemaker de levensverwachting verbeteren voor mensen met hartritmestoornissen. Door regelmatige controles en een gezonde levensstijl te handhaven, kun je ervoor zorgen dat je optimaal profiteert van je pacemaker en een lang en gezond leven leidt.

Plaats een reactie