Levensverwachting met ICD

Als je te maken hebt met een ICD, oftewel een implanteerbare cardioverter-defibrillator, is het begrijpelijk dat je vragen hebt over je levensverwachting. Een ICD is een apparaat dat wordt geïmplanteerd in het lichaam van mensen die een hoog risico lopen op levensbedreigende hartritmestoornissen. Het kan zowel levens redden als de levenskwaliteit verbeteren, maar het is ook belangrijk om te begrijpen wat de impact ervan kan zijn op je levensverwachting.

Wat is een ICD?

Een ICD is een klein apparaat dat onder de huid wordt geïmplanteerd, meestal in de borststreek. Het apparaat bewaakt voortdurend het hartritme en kan ingrijpen wanneer er gevaarlijke hartritmestoornissen optreden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het afgeven van een elektrische schok om het hart weer in een normaal ritme te brengen.

Levensverwachting met een ICD

De levensverwachting van mensen met een ICD kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kan een ICD levens redden en de levensverwachting verlengen bij mensen die een hoog risico lopen op levensbedreigende hartritmestoornissen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat een ICD geen garantie is voor een lang leven en dat er ook risico’s en complicaties kunnen optreden.

Factoren die de levensverwachting met een ICD beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levensverwachting van mensen met een ICD kunnen beïnvloeden, waaronder:

  • De onderliggende hartziekte: Mensen met een ernstige hartziekte hebben over het algemeen een lagere levensverwachting dan mensen met een gezond hart.
  • De leeftijd van de persoon: Oudere mensen hebben over het algemeen een lagere levensverwachting dan jongere mensen, ongeacht of ze een ICD hebben of niet.
  • De algehele gezondheidstoestand: Mensen met andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hoge bloeddruk, kunnen een lagere levensverwachting hebben dan mensen zonder deze problemen.
  • De levensstijl van de persoon: Roken, overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging kunnen allemaal de levensverwachting negatief beïnvloeden.

Levensverwachting verbeteren met een ICD

Hoewel een ICD geen garantie is voor een lang leven, zijn er wel manieren om de levensverwachting te verbeteren voor mensen die er een hebben. Het is belangrijk om regelmatig de controles bij de cardioloog bij te wonen en eventuele problemen met de ICD te laten controleren. Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, zoals regelmatig sporten, gezond eten en stoppen met roken.

Als je vragen hebt over je levensverwachting met een ICD, is het altijd het beste om deze te bespreken met je cardioloog. Zij kunnen je meer informatie geven over wat je kunt verwachten en welke stappen je kunt nemen om je levensverwachting te verbeteren.

Onthoud dat een ICD een levensreddend apparaat kan zijn, maar dat het ook belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en de aanbevelingen van je zorgverleners op te volgen. Met de juiste zorg en aandacht kun je nog vele jaren genieten van een gezond en gelukkig leven, zelfs met een ICD.

Plaats een reactie