Levensverwachting mensen met downsyndroom

Het Downsyndroom is een aangeboren afwijking die wordt veroorzaakt door een extra chromosoom 21. Dit extra chromosoom zorgt voor een verstandelijke beperking en kan ook leiden tot lichamelijke afwijkingen. Mensen met Downsyndroom hebben vaak een lagere levensverwachting dan mensen zonder deze aandoening. In dit artikel gaan we dieper in op de levensverwachting van mensen met Downsyndroom en de mogelijke oorzaken hiervan.

Symptomen van het Downsyndroom

Mensen met Downsyndroom hebben vaak een verstandelijke beperking en een aantal typische uiterlijke kenmerken. Zo hebben ze vaak een platte neusbrug, een kleine mond en oren, en een korte nek. Ook hebben ze vaak een lagere spierspanning en zijn ze vaak kleiner dan gemiddeld. Naast deze uiterlijke kenmerken kunnen mensen met Downsyndroom ook last hebben van verschillende gezondheidsproblemen.

Een veelvoorkomend probleem bij mensen met Downsyndroom is hartafwijkingen. Ongeveer de helft van de mensen met Downsyndroom heeft een aangeboren hartafwijking. Dit kan variëren van een kleine afwijking die geen behandeling nodig heeft tot een ernstige afwijking die direct na de geboorte behandeld moet worden. Ook hebben mensen met Downsyndroom een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen, zoals schildklierproblemen, oogproblemen en gehoorproblemen.

Levensverwachting van mensen met Downsyndroom

Mensen met Downsyndroom hebben over het algemeen een lagere levensverwachting dan mensen zonder deze aandoening. De exacte levensverwachting hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de verstandelijke beperking en de aanwezigheid van andere gezondheidsproblemen. Over het algemeen wordt geschat dat de levensverwachting van mensen met Downsyndroom ongeveer 60 jaar is, terwijl de gemiddelde levensverwachting in Nederland rond de 80 jaar ligt.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen met Downsyndroom een lagere levensverwachting hebben. Een belangrijke reden is het verhoogde risico op gezondheidsproblemen, zoals hartafwijkingen en infecties. Ook hebben mensen met Downsyndroom vaak een zwakkere afweer, waardoor ze vatbaarder zijn voor infecties. Daarnaast hebben mensen met Downsyndroom vaak een verhoogd risico op dementie op latere leeftijd.

Behandeling van gezondheidsproblemen bij mensen met Downsyndroom

Het is belangrijk om gezondheidsproblemen bij mensen met Downsyndroom tijdig te herkennen en te behandelen. Bij hartafwijkingen kan een operatie nodig zijn om de afwijking te corrigeren. Ook kunnen medicijnen worden voorgeschreven om andere gezondheidsproblemen te behandelen, zoals schildklierproblemen en infecties.

Naast medische behandeling is het ook belangrijk om te zorgen voor een gezonde levensstijl. Mensen met Downsyndroom hebben vaak een verhoogd risico op overgewicht, diabetes en andere gezondheidsproblemen die kunnen worden voorkomen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Ook is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan en goede mondhygiëne te hebben, omdat mensen met Downsyndroom vaak een verhoogd risico hebben op tandproblemen.

Conclusie

Mensen met Downsyndroom hebben over het algemeen een lagere levensverwachting dan mensen zonder deze aandoening. Dit komt voornamelijk door het verhoogde risico op gezondheidsproblemen, zoals hartafwijkingen en infecties. Het is belangrijk om gezondheidsproblemen bij mensen met Downsyndroom tijdig te herkennen en te behandelen, zodat de levensverwachting kan worden verhoogd. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde levensstijl en goede mondhygiëne. Met de juiste zorg en behandeling kunnen mensen met Downsyndroom een gelukkig en gezond leven leiden.

Plaats een reactie