Levensverwachting Marfan

Marfan syndroom is een erfelijke aandoening die het bindweefsel in het lichaam aantast. Het kan invloed hebben op verschillende delen van het lichaam, waaronder het hart, de bloedvaten, de ogen, de botten en de gewrichten. Mensen met Marfan syndroom hebben vaak een verhoogde levensverwachting, maar dit kan afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Symptomen van Marfan syndroom

De symptomen van Marfan syndroom kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Lange armen, benen en vingers
  • Een gebogen of ingezakte borstkas
  • Een hoge, smalle gehemelte en tandheelkundige problemen
  • Oogproblemen, zoals bijziendheid, staar en netvliesloslating
  • Problemen met het hart en de bloedvaten, zoals een vergrote aorta of een lekkende hartklep

Deze symptomen kunnen zich op verschillende leeftijden ontwikkelen en kunnen in de loop van de tijd verergeren. Sommige mensen met Marfan syndroom hebben slechts enkele van deze symptomen, terwijl anderen ze allemaal hebben.

Behandeling van Marfan syndroom

Er is geen genezing voor Marfan syndroom, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen te beheersen en complicaties te voorkomen. Enkele van de meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Medicijnen om de bloeddruk te verlagen en het hart te beschermen
  • Chirurgie om de aorta te repareren of te vervangen
  • Brillen of contactlenzen om oogproblemen te corrigeren
  • Orthopedische apparaten of chirurgie om skeletproblemen te corrigeren

Regelmatige controles en screenings zijn ook belangrijk voor mensen met Marfan syndroom om eventuele complicaties vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Levensverwachting bij Marfan syndroom

De levensverwachting bij Marfan syndroom kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de symptomen en de aanwezigheid van complicaties. Over het algemeen hebben mensen met Marfan syndroom echter een verhoogde levensverwachting in vergelijking met de algemene bevolking.

Een studie uit 2016 gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology toonde aan dat de gemiddelde levensverwachting van mensen met Marfan syndroom 70 jaar was, vergeleken met 78 jaar voor de algemene bevolking. De studie wees echter ook uit dat mensen met Marfan syndroom die geen hart- of vaatproblemen hadden, een levensverwachting hadden die vergelijkbaar was met die van de algemene bevolking.

Hoewel Marfan syndroom een ernstige aandoening kan zijn, kan een vroege diagnose en behandeling helpen om de symptomen te beheersen en complicaties te voorkomen. Mensen met Marfan syndroom moeten regelmatig worden gecontroleerd door een arts en moeten zich bewust zijn van de mogelijke complicaties van de aandoening.

Conclusie

Marfan syndroom is een erfelijke aandoening die het bindweefsel in het lichaam aantast en verschillende delen van het lichaam kan beïnvloeden. Hoewel er geen genezing is voor Marfan syndroom, zijn er behandelingen beschikbaar om de symptomen te beheersen en complicaties te voorkomen. Mensen met Marfan syndroom hebben over het algemeen een verhoogde levensverwachting, maar dit kan afhankelijk zijn van verschillende factoren. Reguliere controles en screenings zijn belangrijk om eventuele complicaties vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Plaats een reactie