Levensverwachting mannen en vrouwen 2015

De levensverwachting van mannen en vrouwen in 2015 is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de levensverwachting van mannen in 2015 gestegen naar 79,9 jaar en die van vrouwen naar 83,2 jaar. Dit is een stijging van respectievelijk 0,2 en 0,1 jaar ten opzichte van het jaar daarvoor.

Factoren die bijdragen aan de stijging van de levensverwachting

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de stijging van de levensverwachting van mannen en vrouwen. Een belangrijke factor is de verbetering van de gezondheidszorg. Door betere behandelingen en medicijnen kunnen ziektes beter worden behandeld en is de kans op herstel groter. Ook de preventie van ziektes speelt een belangrijke rol. Door bijvoorbeeld een gezonde levensstijl te hanteren en regelmatig te sporten, kan de kans op ziektes worden verkleind.

Een andere factor die bijdraagt aan de stijging van de levensverwachting is de verbetering van de leefomstandigheden. Door betere hygiëne en voeding zijn mensen minder vatbaar voor ziektes en kunnen ze langer leven. Ook de verbetering van de veiligheid en de afname van geweld dragen bij aan een hogere levensverwachting.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Hoewel de levensverwachting van zowel mannen als vrouwen is gestegen, zijn er nog steeds verschillen tussen beide geslachten. Zo hebben vrouwen nog steeds een hogere levensverwachting dan mannen. Dit komt onder andere doordat vrouwen minder risico lopen op hart- en vaatziekten en kanker. Ook hebben vrouwen over het algemeen een gezondere levensstijl dan mannen.

Daarentegen hebben mannen weer een hogere kans op het ontwikkelen van bepaalde ziektes, zoals prostaatkanker. Deze ziekte komt alleen voor bij mannen en kan leiden tot verschillende symptomen, zoals moeite met plassen, pijn bij het plassen en bloed in de urine. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden voor prostaatkanker, zoals bestraling, operatie en hormoontherapie. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van de ernst van de ziekte en de gezondheid van de patiënt.

Conclusie

De stijging van de levensverwachting van mannen en vrouwen is een positieve ontwikkeling. Door verbeteringen in de gezondheidszorg en leefomstandigheden kunnen mensen langer leven en genieten van hun oude dag. Wel is het belangrijk om te blijven werken aan preventie van ziektes en het verbeteren van de gezondheidszorg, zodat de levensverwachting nog verder kan stijgen.

Plaats een reactie