Levensverwachting lange QT syndroom

Het lange QT syndroom is een erfelijke aandoening die het elektrische systeem van het hart beïnvloedt en kan leiden tot levensbedreigende hartritmestoornissen. Mensen met het lange QT syndroom hebben een verlengde periode tussen de samentrekkingen van de hartspier, wat kan leiden tot een abnormaal hartritme. In dit artikel zullen we ingaan op de levensverwachting van mensen met het lange QT syndroom en hoe deze aandoening kan worden behandeld.

Wat is het lange QT syndroom?

Het lange QT syndroom is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door een verlengde QT-interval op een elektrocardiogram (ECG). Het QT-interval is de tijd die het duurt voordat de hartspier zich samentrekt en ontspant. Een verlengd QT-interval kan leiden tot hartritmestoornissen, zoals ventriculaire tachycardie en ventriculaire fibrillatie, die fataal kunnen zijn als ze niet worden behandeld.

Levensverwachting bij het lange QT syndroom

De levensverwachting van mensen met het lange QT syndroom kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de aandoening, de genetische mutatie die de aandoening veroorzaakt, en de leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld. Mensen met het lange QT syndroom hebben een verhoogd risico op plotselinge hartdood, vooral als ze niet worden behandeld.

Factoren die de levensverwachting beïnvloeden

– Ernst van de aandoening: Mensen met een ernstige vorm van het lange QT syndroom hebben een hoger risico op levensbedreigende hartritmestoornissen en een lagere levensverwachting.
– Genetische mutatie: Sommige genetische mutaties die het lange QT syndroom veroorzaken, zijn geassocieerd met een hoger risico op plotselinge hartdood dan andere mutaties.
– Leeftijd bij diagnose: Mensen die op jonge leeftijd worden gediagnosticeerd met het lange QT syndroom hebben over het algemeen een slechtere prognose dan mensen die op latere leeftijd worden gediagnosticeerd.

Behandeling van het lange QT syndroom

De behandeling van het lange QT syndroom richt zich op het voorkomen van levensbedreigende hartritmestoornissen en het verminderen van het risico op plotselinge hartdood. Dit kan onder meer omvatten:

– Medicatie: Medicijnen zoals bètablokkers kunnen worden voorgeschreven om het risico op hartritmestoornissen te verminderen.
– Implantatie van een defibrillator: Mensen met een hoog risico op plotselinge hartdood kunnen een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) krijgen om levensbedreigende hartritmestoornissen te behandelen.
– Levensstijlaanpassingen: Het vermijden van bepaalde triggers, zoals intense lichamelijke activiteit of bepaalde medicijnen, kan helpen het risico op hartritmestoornissen te verminderen.

Conclusie

Het lange QT syndroom is een ernstige aandoening die kan leiden tot levensbedreigende hartritmestoornissen en plotselinge hartdood. De levensverwachting van mensen met het lange QT syndroom kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om de aandoening vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen om het risico op complicaties te verminderen. Raadpleeg altijd een cardioloog voor een juiste diagnose en behandeling van het lange QT syndroom.

Plaats een reactie