Levensverwachting hypertrofische cardiomyopathie

Hypertrofische cardiomyopathie is een aandoening waarbij de hartspier verdikt is, waardoor het hart minder efficiënt kan pompen. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals kortademigheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen. Maar wat is nu eigenlijk de levensverwachting bij mensen die lijden aan hypertrofische cardiomyopathie?

Factoren die de levensverwachting beïnvloeden

De levensverwachting van mensen met hypertrofische cardiomyopathie kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele van de belangrijkste factoren die de levensverwachting beïnvloeden zijn:

 • De ernst van de hartspierverdikking: Hoe dikker de hartspier, hoe groter de kans op complicaties en een verminderde levensverwachting.
 • De aanwezigheid van symptomen: Mensen die symptomen ervaren, zoals kortademigheid en vermoeidheid, hebben over het algemeen een slechtere prognose dan mensen die geen symptomen hebben.
 • De leeftijd van de persoon: Oudere mensen met hypertrofische cardiomyopathie hebben vaak een slechtere prognose dan jongere mensen.
 • De aanwezigheid van andere medische aandoeningen: Mensen die naast hypertrofische cardiomyopathie ook andere medische aandoeningen hebben, zoals diabetes of hoge bloeddruk, hebben vaak een verminderde levensverwachting.

Behandeling en prognose

De behandeling van hypertrofische cardiomyopathie is gericht op het verlichten van symptomen, het voorkomen van complicaties en het verbeteren van de levensverwachting. Enkele van de meest voorkomende behandelingen voor hypertrofische cardiomyopathie zijn:

 • Medicijnen om de hartfunctie te verbeteren en hartritmestoornissen te behandelen.
 • Implantatie van een ICD (implanteerbare cardioverter-defibrillator) om hartritmestoornissen te voorkomen.
 • Septumverdunning: een procedure waarbij een deel van de verdikte hartspier wordt verwijderd om de pompfunctie van het hart te verbeteren.
 • Regelmatige controle en follow-up bij een cardioloog om de progressie van de aandoening te monitoren.

Levensverwachting verbeteren

Hoewel hypertrofische cardiomyopathie een ernstige aandoening is, is het mogelijk om de levensverwachting te verbeteren door een gezonde levensstijl te hanteren en de behandelingen van een cardioloog op te volgen. Enkele tips om de levensverwachting te verbeteren zijn:

 • Regelmatig sporten en bewegen om de conditie van het hart te verbeteren.
 • Een gezond dieet volgen dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.
 • Stoppen met roken en het beperken van alcoholgebruik.
 • Stress verminderen door middel van ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie.

Door een gezonde levensstijl te hanteren en de behandelingen van een cardioloog op te volgen, is het mogelijk om de levensverwachting bij hypertrofische cardiomyopathie te verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de prognose van deze aandoening sterk kan variëren van persoon tot persoon, en dat regelmatige controle en follow-up bij een cardioloog essentieel zijn voor een goede prognose.

Plaats een reactie