Levensverwachting hond met lekkende hartklep

Een lekkende hartklep is een veelvoorkomende aandoening bij honden. Het kan leiden tot verschillende symptomen en kan de levensverwachting van de hond beïnvloeden. In dit artikel zullen we bespreken wat een lekkende hartklep is, welke symptomen het kan veroorzaken en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is een lekkende hartklep?

Een lekkende hartklep, ook wel mitralisklepinsufficiëntie genoemd, is een aandoening waarbij de mitralisklep in het hart niet goed sluit. De mitralisklep bevindt zich tussen de linkerboezem en de linkerkamer van het hart en zorgt ervoor dat het bloed in de juiste richting stroomt. Bij een lekkende hartklep stroomt er echter bloed terug de linkerboezem in, waardoor het hart harder moet werken om het bloed door het lichaam te pompen.

Symptomen van een lekkende hartklep

De symptomen van een lekkende hartklep kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. In het beginstadium van de aandoening kunnen er geen symptomen zijn. Naarmate de aandoening erger wordt, kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Vermoeidheid
 • Moeite met ademhalen
 • Hoesten
 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Opgezette buik
 • Flauwvallen

Als u een of meer van deze symptomen bij uw hond opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Diagnose van een lekkende hartklep

Om een lekkende hartklep bij uw hond te diagnosticeren, zal de dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en een aantal tests uitvoeren, waaronder:

 • Echocardiogram: een echografie van het hart om de grootte en functie van het hart te beoordelen
 • Röntgenfoto’s: om de grootte van het hart en de longen te beoordelen
 • Bloedonderzoek: om de algemene gezondheid van uw hond te beoordelen en eventuele andere aandoeningen uit te sluiten

Behandeling van een lekkende hartklep

De behandeling van een lekkende hartklep hangt af van de ernst van de aandoening en de symptomen die uw hond vertoont. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Medicatie: er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen de symptomen van een lekkende hartklep te verminderen en de hartfunctie te verbeteren
 • Dieet: een dieet met weinig zout kan helpen de symptomen van een lekkende hartklep te verminderen
 • Chirurgie: in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de lekkende hartklep te repareren of te vervangen

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen genezing is voor een lekkende hartklep. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van uw hond.

Levensverwachting van een hond met een lekkende hartklep

De levensverwachting van een hond met een lekkende hartklep hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de aandoening, de leeftijd en algemene gezondheid van de hond en de behandeling die wordt gegeven. In het algemeen hebben honden met een lekkende hartklep een kortere levensverwachting dan gezonde honden.

Als de aandoening in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld, kan de levensverwachting van uw hond worden verlengd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de aandoening progressief is en dat de symptomen na verloop van tijd erger kunnen worden.

Preventie van een lekkende hartklep

Er zijn geen specifieke maatregelen die u kunt nemen om een lekkende hartklep bij uw hond te voorkomen. Het is echter belangrijk om de gezondheid van uw hond in de gaten te houden en regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles.

Conclusie

Een lekkende hartklep is een veelvoorkomende aandoening bij honden die kan leiden tot verschillende symptomen en de levensverwachting van uw hond kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de symptomen van een lekkende hartklep te herkennen en zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De behandeling van een lekkende hartklep is gericht op het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van uw hond. Hoewel er geen genezing is voor een lekkende hartklep, kan de levensverwachting van uw hond worden verlengd als de aandoening in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld.

Plaats een reactie