Levensverwachting hersentumor graad 4

Een hersentumor is een abnormale groei van cellen in de hersenen. Er zijn verschillende soorten hersentumoren, waaronder gliomen. Gliomen zijn tumoren die ontstaan uit de gliacellen, de steuncellen van de hersenen. Gliomen worden ingedeeld in vier graden, waarbij graad 4 de meest agressieve vorm is. In dit artikel gaan we dieper in op de levensverwachting bij een hersentumor graad 4.

Symptomen van een hersentumor graad 4

De symptomen van een hersentumor graad 4 zijn afhankelijk van de locatie van de tumor en de grootte ervan. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid en braken
 • Veranderingen in het gezichtsvermogen
 • Veranderingen in spraak en taal
 • Veranderingen in het geheugen en de concentratie
 • Verlamming of zwakte in een deel van het lichaam

Deze symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen, dus het is belangrijk om bij aanhoudende klachten een arts te raadplegen.

Behandeling van een hersentumor graad 4

De behandeling van een hersentumor graad 4 is gericht op het vertragen van de groei van de tumor en het verlichten van de symptomen. De behandeling kan bestaan uit:

 • Chirurgie: Het verwijderen van de tumor kan de beste optie zijn als de tumor zich op een goed bereikbare plek bevindt. Bij een graad 4 tumor is het echter vaak moeilijk om de hele tumor te verwijderen.
 • Bestraling: Straling kan worden gebruikt om de tumor te verkleinen en de groei te vertragen.
 • Chemotherapie: Medicijnen kunnen worden gebruikt om de tumor te bestrijden. Chemotherapie kan echter bijwerkingen hebben en is niet altijd effectief bij hersentumoren.

De behandeling van een hersentumor graad 4 is vaak een combinatie van bovenstaande behandelingen. Het is belangrijk om te beseffen dat de behandeling van een hersentumor graad 4 vaak palliatief is, wat betekent dat het gericht is op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven, in plaats van op genezing.

Levensverwachting bij een hersentumor graad 4

De levensverwachting bij een hersentumor graad 4 is over het algemeen slecht. De mediane overlevingstijd, wat betekent dat de helft van de patiënten langer leeft en de andere helft korter, is ongeveer 15 maanden. Slechts 10% van de patiënten leeft vijf jaar na de diagnose nog.

De levensverwachting kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 • Leeftijd: Oudere patiënten hebben over het algemeen een slechtere prognose.
 • Algemene gezondheid: Patiënten die al andere gezondheidsproblemen hebben, hebben vaak een slechtere prognose.
 • Locatie van de tumor: Tumoren die zich in de hersenstam bevinden, hebben over het algemeen een slechtere prognose dan tumoren die zich elders in de hersenen bevinden.
 • Grootte van de tumor: Grotere tumoren hebben over het algemeen een slechtere prognose dan kleinere tumoren.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze factoren slechts een indicatie geven van de levensverwachting en dat elke patiënt uniek is. Sommige patiënten kunnen langer leven dan verwacht, terwijl anderen helaas korter leven.

Conclusie

Een hersentumor graad 4 is een agressieve vorm van kanker met een slechte prognose. De behandeling is gericht op het vertragen van de groei van de tumor en het verlichten van de symptomen. De levensverwachting bij een hersentumor graad 4 is over het algemeen slecht, maar kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Het is belangrijk om te beseffen dat elke patiënt uniek is en dat de levensverwachting slechts een indicatie is.

Plaats een reactie