Levensverwachting hartfalen met icd

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals kortademigheid, vermoeidheid en vochtretentie. In sommige gevallen kan een implanteerbare cardioverter-defibrillator (icd) worden geplaatst om het hartritme te reguleren en het risico op plotse hartdood te verminderen. Maar wat is de levensverwachting van patiënten met hartfalen die een icd hebben gekregen?

Symptomen van hartfalen

Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben, zoals een hartaanval, hoge bloeddruk of een hartklepafwijking. De symptomen van hartfalen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen geleidelijk of plotseling optreden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Kortademigheid bij inspanning of in rust
  • Vermoeidheid en zwakte
  • Opgezwollen enkels, benen of buik door vochtretentie
  • Snelle of onregelmatige hartslag
  • Duizeligheid of flauwvallen

Als u deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Uw arts kan verschillende tests uitvoeren om de oorzaak van uw symptomen te achterhalen en een geschikte behandeling voor te stellen.

Behandeling van hartfalen

De behandeling van hartfalen is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

  • Medicijnen om de symptomen te verlichten en de hartfunctie te verbeteren
  • Leefstijlveranderingen, zoals stoppen met roken, gezond eten en regelmatig bewegen
  • Implanteerbare apparaten, zoals een pacemaker of een icd
  • Chirurgische ingrepen, zoals een hartklepoperatie of een harttransplantatie

Een icd is een klein apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst en verbonden is met het hart via elektroden. Het apparaatje kan hartritmestoornissen detecteren en corrigeren door een elektrische schok af te geven. Dit kan het risico op plotse hartdood verminderen bij patiënten met een hoog risico.

Levensverwachting met een icd

De levensverwachting van patiënten met hartfalen die een icd hebben gekregen, hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de hartfalen, de leeftijd en de algehele gezondheidstoestand van de patiënt. Over het algemeen hebben patiënten met een icd een betere overlevingskans dan patiënten zonder icd.

Uit onderzoek blijkt dat de implantatie van een icd de levensverwachting van patiënten met hartfalen kan verlengen. Een studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine toonde aan dat patiënten met hartfalen en een verminderde ejectiefractie (een maat voor de hartfunctie) die een icd kregen, een 23% lager risico hadden op overlijden dan patiënten die geen icd kregen.

Een andere studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology toonde aan dat patiënten met hartfalen en een icd een gemiddelde levensverwachting hadden van 7,1 jaar, vergeleken met 4,8 jaar voor patiënten zonder icd. De studie wees ook uit dat de levensverwachting van patiënten met een icd verbeterde naarmate de hartfunctie beter werd.

Het is belangrijk op te merken dat de levensverwachting van patiënten met hartfalen en een icd nog steeds kan worden beïnvloed door andere factoren, zoals de algehele gezondheidstoestand en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen. Het is daarom belangrijk om regelmatig contact te houden met uw arts en de aanbevolen behandelingen te volgen om uw kansen op een lang en gezond leven te maximaliseren.

Conclusie

Hartfalen is een ernstige aandoening die kan leiden tot verschillende symptomen en complicaties. Een icd kan worden gebruikt om het hartritme te reguleren en het risico op plotse hartdood te verminderen bij patiënten met een hoog risico. Uit onderzoek blijkt dat de implantatie van een icd de levensverwachting van patiënten met hartfalen kan verlengen. Het is echter belangrijk op te merken dat de levensverwachting nog steeds kan worden beïnvloed door andere factoren en dat regelmatige medische controle en opvolging essentieel zijn voor een optimale gezondheid en welzijn.

Plaats een reactie