Levensverwachting gemetastaseerd coloncarcinoom

Het gemetastaseerd coloncarcinoom is een vorm van darmkanker waarbij de kankercellen zich hebben verspreid naar andere delen van het lichaam. Dit kan leiden tot een verminderde levensverwachting en een slechtere prognose voor de patiënt. In dit artikel zullen we bespreken wat de symptomen en behandelmogelijkheden zijn voor deze ziekte en wat de levensverwachting is voor patiënten met gemetastaseerd coloncarcinoom.

Symptomen van gemetastaseerd coloncarcinoom

De symptomen van gemetastaseerd coloncarcinoom zijn vergelijkbaar met die van niet-gemetastaseerde darmkanker. Deze kunnen zijn:

 • Bloed in de ontlasting
 • Veranderingen in de stoelgang, zoals diarree of obstipatie
 • Pijn of ongemak in de buik
 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies

Als de kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam, kunnen er ook symptomen optreden die specifiek zijn voor de getroffen organen. Bijvoorbeeld, als de kanker zich heeft verspreid naar de lever, kan geelzucht optreden.

Behandeling van gemetastaseerd coloncarcinoom

De behandeling van gemetastaseerd coloncarcinoom is gericht op het vertragen van de groei van de kanker en het verlichten van symptomen. De behandelingsopties kunnen zijn:

 • Chemotherapie: dit is de meest voorkomende behandeling voor gemetastaseerd coloncarcinoom. Chemotherapie kan de groei van de kanker vertragen en de symptomen verlichten.
 • Chirurgie: in sommige gevallen kan een operatie worden uitgevoerd om de kanker te verwijderen. Dit is echter alleen mogelijk als de kanker zich op een beperkt aantal plaatsen heeft verspreid en als de patiënt in goede gezondheid verkeert.
 • Bestraling: bestraling kan worden gebruikt om de symptomen van gemetastaseerd coloncarcinoom te verlichten, zoals pijn en bloedingen.

De behandeling van gemetastaseerd coloncarcinoom is vaak een combinatie van deze behandelingen. De keuze van de behandeling hangt af van de grootte en locatie van de uitzaaiingen, de algemene gezondheid van de patiënt en de voorkeur van de patiënt.

Levensverwachting bij gemetastaseerd coloncarcinoom

De levensverwachting bij gemetastaseerd coloncarcinoom hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van de uitzaaiingen, de algemene gezondheid van de patiënt en de respons op de behandeling. Over het algemeen is de levensverwachting voor patiënten met gemetastaseerd coloncarcinoom lager dan voor patiënten met niet-gemetastaseerde darmkanker.

De vijfjaarsoverleving voor patiënten met gemetastaseerd coloncarcinoom is ongeveer 14%. Dit betekent dat ongeveer 14% van de patiënten vijf jaar na de diagnose nog in leven is. De levensverwachting kan echter sterk variëren, afhankelijk van de individuele omstandigheden van de patiënt.

Er zijn verschillende factoren die de levensverwachting bij gemetastaseerd coloncarcinoom beïnvloeden. Deze omvatten:

 • De grootte en locatie van de uitzaaiingen
 • De algemene gezondheid van de patiënt
 • De respons op de behandeling
 • De aanwezigheid van andere medische aandoeningen

Als de kanker zich heeft verspreid naar andere organen, kan dit de levensverwachting verder verminderen. Bijvoorbeeld, als de kanker zich heeft verspreid naar de lever, kan dit leiden tot leverfalen en een verminderde levensverwachting.

Conclusie

Gemetastaseerd coloncarcinoom is een ernstige vorm van darmkanker waarbij de kankercellen zich hebben verspreid naar andere delen van het lichaam. De symptomen van deze ziekte zijn vergelijkbaar met die van niet-gemetastaseerde darmkanker en de behandeling is gericht op het vertragen van de groei van de kanker en het verlichten van symptomen. De levensverwachting bij gemetastaseerd coloncarcinoom is lager dan bij niet-gemetastaseerde darmkanker en hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van de uitzaaiingen, de algemene gezondheid van de patiënt en de respons op de behandeling. Het is belangrijk dat patiënten met gemetastaseerd coloncarcinoom worden behandeld door een team van specialisten om de best mogelijke zorg te krijgen en hun levensverwachting te verbeteren.

Plaats een reactie