Levensverwachting ernstig hartfalen

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed rond te pompen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een hartaanval, hoge bloeddruk of een hartklepafwijking. Bij ernstig hartfalen is de pompfunctie van het hart zo sterk verminderd dat de levensverwachting sterk afneemt. In dit artikel bespreken we de symptomen en behandelmogelijkheden van ernstig hartfalen en wat dit betekent voor de levensverwachting.

Symptomen van ernstig hartfalen

De symptomen van ernstig hartfalen zijn vaak ernstiger dan bij mildere vormen van hartfalen. Mensen met ernstig hartfalen hebben vaak last van kortademigheid, vooral bij inspanning. Ook kunnen ze last hebben van vocht in de longen, waardoor ze hoesten en moeite hebben met ademhalen. Daarnaast kunnen ze last hebben van vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen.

Naast deze symptomen kunnen mensen met ernstig hartfalen ook last hebben van vocht in de benen, enkels en buik. Dit komt doordat het hart niet meer in staat is om het bloed goed rond te pompen, waardoor het vocht zich ophoopt in het lichaam. Ook kunnen mensen met ernstig hartfalen last hebben van een verminderde eetlust en gewichtsverlies.

Behandeling van ernstig hartfalen

De behandeling van ernstig hartfalen is gericht op het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de pompfunctie van het hart. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de oorzaak van het hartfalen.

Een van de behandelmogelijkheden is medicatie. Er zijn verschillende soorten medicijnen die de symptomen van hartfalen kunnen verminderen en de pompfunctie van het hart kunnen verbeteren. Zo kunnen ACE-remmers en bètablokkers de bloeddruk verlagen en de pompfunctie van het hart verbeteren. Ook kunnen diuretica worden voorgeschreven om het vocht in het lichaam te verminderen.

Daarnaast kan een pacemaker of ICD worden geplaatst. Een pacemaker kan de hartslag reguleren en de pompfunctie van het hart verbeteren. Een ICD kan hartritmestoornissen detecteren en behandelen, waardoor de kans op een plotselinge hartstilstand wordt verkleind.

In sommige gevallen kan een harttransplantatie worden overwogen. Dit is echter alleen mogelijk als er geen andere behandelmogelijkheden meer zijn en het hartfalen levensbedreigend is.

Levensverwachting bij ernstig hartfalen

De levensverwachting bij ernstig hartfalen is sterk afhankelijk van de oorzaak van het hartfalen en de ernst van de symptomen. Mensen met ernstig hartfalen hebben over het algemeen een slechtere levensverwachting dan mensen zonder hartfalen.

De levensverwachting kan echter sterk variëren. Sommige mensen met ernstig hartfalen kunnen nog jarenlang een relatief normaal leven leiden, terwijl anderen binnen enkele maanden overlijden. Het is daarom belangrijk om de behandeling van ernstig hartfalen zo vroeg mogelijk te starten en regelmatig te evalueren.

Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren. Dit kan helpen om de symptomen van hartfalen te verminderen en de levensverwachting te verbeteren. Zo is het belangrijk om regelmatig te bewegen, een gezond dieet te volgen en te stoppen met roken.

Conclusie

Ernstig hartfalen is een ernstige aandoening waarbij de pompfunctie van het hart sterk verminderd is. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals kortademigheid, vocht in de longen en vermoeidheid. De behandeling van ernstig hartfalen is gericht op het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de pompfunctie van het hart. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals medicatie, een pacemaker of ICD en in sommige gevallen een harttransplantatie. De levensverwachting bij ernstig hartfalen is sterk afhankelijk van de oorzaak van het hartfalen en de ernst van de symptomen. Het is daarom belangrijk om de behandeling van ernstig hartfalen zo vroeg mogelijk te starten en regelmatig te evalueren.

Plaats een reactie