Levensverwachting Duchenne: Wat is het en wat zijn de symptomen en behandelmogelijkheden?

Duchenne is een erfelijke spierziekte die voornamelijk jongens treft. Het is een progressieve ziekte die de spieren verzwakt en uiteindelijk leidt tot verlies van spierfunctie en mobiliteit. De levensverwachting van Duchenne is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de ziekte en de leeftijd waarop de symptomen beginnen.

Symptomen van Duchenne

De eerste tekenen van Duchenne worden vaak opgemerkt wanneer een kind tussen de 2 en 5 jaar oud is. De symptomen zijn onder meer:

 • Vertraagde motorische ontwikkeling
 • Moeite met lopen en rennen
 • Spierzwakte in de benen en bekken
 • Waggelende gang
 • Vermoeidheid
 • Spierkrampen
 • Veranderingen in de wervelkolom

Naarmate de ziekte vordert, kunnen de symptomen verergeren en kan de spierzwakte zich uitbreiden naar de armen, romp en ademhalingsspieren. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en hartfalen.

Behandelmogelijkheden voor Duchenne

Er is momenteel geen genezing voor Duchenne, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de levensverwachting te verlengen. Enkele van de behandelmogelijkheden zijn:

 • Corticosteroïden: Deze medicijnen kunnen de spierkracht verbeteren en de progressie van de ziekte vertragen.
 • Fysiotherapie: Dit kan helpen om de spierfunctie te behouden en de mobiliteit te verbeteren.
 • Ademhalingsondersteuning: Dit kan nodig zijn als de ademhalingsspieren verzwakken.
 • Hartmedicatie: Dit kan nodig zijn als de hartspier verzwakt.
 • Klinische onderzoeken: Er zijn verschillende klinische onderzoeken gaande om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor Duchenne.

Het is belangrijk om regelmatig contact te hebben met een gespecialiseerde arts om de behandeling van Duchenne te optimaliseren en de levensverwachting te verbeteren.

Levensverwachting van Duchenne

De levensverwachting van Duchenne varieert sterk, afhankelijk van de ernst van de ziekte en de leeftijd waarop de symptomen beginnen. Over het algemeen hebben mensen met Duchenne een kortere levensverwachting dan mensen zonder de ziekte.

Volgens de Duchenne Parent Project, een organisatie die zich richt op het verbeteren van de levensverwachting van mensen met Duchenne, is de gemiddelde levensverwachting van mensen met Duchenne momenteel ongeveer 30 jaar. Dit is echter sterk afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Er zijn verschillende factoren die de levensverwachting van Duchenne kunnen beïnvloeden, waaronder:

 • De ernst van de ziekte: Mensen met een mildere vorm van Duchenne hebben over het algemeen een betere levensverwachting dan mensen met een ernstigere vorm.
 • De leeftijd waarop de symptomen beginnen: Mensen die op jongere leeftijd symptomen ontwikkelen, hebben over het algemeen een kortere levensverwachting dan mensen die op latere leeftijd symptomen ontwikkelen.
 • De behandeling: Mensen die een optimale behandeling krijgen, hebben over het algemeen een betere levensverwachting dan mensen die geen behandeling krijgen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de levensverwachting van Duchenne sterk kan variëren en dat elk individu anders is. Het is daarom belangrijk om regelmatig contact te hebben met een gespecialiseerde arts om de behandeling te optimaliseren en de levensverwachting te verbeteren.

Conclusie

Duchenne is een ernstige spierziekte die voornamelijk jongens treft. De ziekte leidt tot verlies van spierfunctie en mobiliteit en kan uiteindelijk leiden tot ademhalingsproblemen en hartfalen. Er is momenteel geen genezing voor Duchenne, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de levensverwachting te verlengen. De levensverwachting van Duchenne varieert sterk, afhankelijk van de ernst van de ziekte, de leeftijd waarop de symptomen beginnen en de behandeling. Het is belangrijk om regelmatig contact te hebben met een gespecialiseerde arts om de behandeling te optimaliseren en de levensverwachting te verbeteren.

Plaats een reactie