Levensverwachting downsyndroom

Het Downsyndroom is een aangeboren afwijking die wordt veroorzaakt door een extra chromosoom 21. Dit extra chromosoom zorgt voor een verstandelijke beperking en kan ook leiden tot lichamelijke afwijkingen. Mensen met het Downsyndroom hebben vaak een lagere levensverwachting dan mensen zonder deze aandoening. In dit artikel gaan we dieper in op de levensverwachting van mensen met het Downsyndroom en de mogelijke oorzaken hiervan.

Symptomen van het Downsyndroom

Mensen met het Downsyndroom hebben vaak een verstandelijke beperking en kunnen moeite hebben met leren en communiceren. Ook hebben ze vaak een specifiek uiterlijk, zoals een platte neusbrug, een kleine mond en oren en een korte nek. Daarnaast kunnen mensen met het Downsyndroom ook lichamelijke afwijkingen hebben, zoals hartproblemen, oogproblemen en gehoorproblemen.

Levensverwachting van mensen met het Downsyndroom

De levensverwachting van mensen met het Downsyndroom is de afgelopen decennia sterk verbeterd. In de jaren 80 was de gemiddelde levensverwachting van mensen met het Downsyndroom ongeveer 25 jaar. Tegenwoordig is de levensverwachting gestegen tot ongeveer 60 jaar. Dit komt onder andere door betere medische zorg en een betere levensstandaard.

Toch is de levensverwachting van mensen met het Downsyndroom nog steeds lager dan die van mensen zonder deze aandoening. Dit komt onder andere doordat mensen met het Downsyndroom een verhoogd risico hebben op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartproblemen en infecties. Ook hebben ze vaak een verminderde afweer, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes.

Behandeling van het Downsyndroom

Er is geen genezing mogelijk voor het Downsyndroom, maar er zijn wel behandelingen mogelijk om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Zo kunnen bijvoorbeeld hartproblemen worden behandeld met medicijnen of operaties. Ook kunnen gehoorproblemen worden verholpen met hoortoestellen en kunnen oogproblemen worden behandeld met een bril of operatie.

Daarnaast is het belangrijk dat mensen met het Downsyndroom goede medische zorg krijgen en regelmatig worden gecontroleerd op gezondheidsproblemen. Ook is het belangrijk dat ze goede begeleiding krijgen bij het leren en ontwikkelen van vaardigheden, zodat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren in de maatschappij.

Conclusie

Mensen met het Downsyndroom hebben vaak een lagere levensverwachting dan mensen zonder deze aandoening. Dit komt onder andere door een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en een verminderde afweer. Toch is de levensverwachting de afgelopen decennia sterk verbeterd door betere medische zorg en een betere levensstandaard. Het is belangrijk dat mensen met het Downsyndroom goede medische zorg en begeleiding krijgen, zodat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren in de maatschappij.

Plaats een reactie