Levensverwachting dialyse

Wanneer de nieren niet meer goed functioneren, kan dialyse nodig zijn om het bloed te zuiveren. Dialyse is een behandeling die de functie van de nieren overneemt door afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed te verwijderen. Dialyse kan levensreddend zijn, maar het is ook een zware behandeling die veel van het lichaam vraagt. In dit artikel bespreken we de levensverwachting bij dialyse en de symptomen en behandelmogelijkheden van nierfalen.

Symptomen van nierfalen

Nierfalen kan verschillende oorzaken hebben, zoals diabetes, hoge bloeddruk, nierziekten of medicijngebruik. De symptomen van nierfalen zijn vaak niet direct merkbaar en kunnen geleidelijk ontstaan. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid en braken
  • Verlies van eetlust
  • Jeuk
  • Spierkrampen
  • Veranderingen in de urineproductie
  • Opgezwollen enkels en voeten
  • Kortademigheid

Wanneer deze symptomen optreden, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een bloedonderzoek kan aantonen of de nieren nog goed functioneren.

Behandeling van nierfalen

Wanneer de nieren niet meer goed functioneren, kan dialyse nodig zijn om het bloed te zuiveren. Dialyse kan op twee manieren worden uitgevoerd: hemodialyse en peritoneale dialyse.

Hemodialyse is de meest voorkomende vorm van dialyse. Bij hemodialyse wordt het bloed via een katheter of shunt uit het lichaam gehaald en door een dialysemachine geleid. In de machine wordt het bloed gezuiverd en vervolgens weer teruggeleid in het lichaam. Hemodialyse vindt meestal plaats in een dialysecentrum en duurt enkele uren per sessie. Patiënten moeten meestal drie keer per week dialyseren.

Peritoneale dialyse is een andere vorm van dialyse. Bij peritoneale dialyse wordt een vloeistof via een katheter in de buikholte gebracht. De vloeistof neemt afvalstoffen en overtollig vocht op uit het bloed en wordt vervolgens weer afgevoerd. Peritoneale dialyse kan thuis worden uitgevoerd en vindt meestal dagelijks plaats.

Naast dialyse kan een niertransplantatie een behandeling zijn bij nierfalen. Bij een niertransplantatie wordt een gezonde nier van een donor in het lichaam geplaatst. Een niertransplantatie kan een betere levenskwaliteit bieden dan dialyse, maar het is niet voor iedereen een optie. Er is een tekort aan donornieren en niet alle patiënten komen in aanmerking voor een transplantatie.

Levensverwachting bij dialyse

Dialyse kan levensreddend zijn, maar het is ook een zware behandeling die veel van het lichaam vraagt. De levensverwachting bij dialyse is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd en de algemene gezondheid van de patiënt, de oorzaak van het nierfalen en de duur en frequentie van de dialysebehandeling.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van patiënten die dialyseren ongeveer vijf tot tien jaar is. Dit is korter dan de levensverwachting van mensen zonder nierfalen. De levensverwachting kan echter sterk variëren tussen patiënten. Sommige patiënten kunnen nog jarenlang een goede kwaliteit van leven hebben, terwijl anderen sneller achteruitgaan.

Er zijn verschillende factoren die de levensverwachting bij dialyse kunnen beïnvloeden. Een belangrijke factor is de algemene gezondheid van de patiënt. Patiënten die naast nierfalen ook andere gezondheidsproblemen hebben, zoals hart- en vaatziekten of diabetes, hebben vaak een slechtere levensverwachting. Ook de duur en frequentie van de dialysebehandeling kunnen van invloed zijn. Patiënten die korter en minder frequent dialyseren, hebben vaak een slechtere levensverwachting dan patiënten die langer en vaker dialyseren.

Naast de levensverwachting kan dialyse ook andere gevolgen hebben voor de patiënt. Dialyse kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, misselijkheid, jeuk en slaapproblemen. Ook kan dialyse invloed hebben op de mentale gezondheid van de patiënt, zoals angst en depressie.

Conclusie

Dialyse is een zware behandeling die veel van het lichaam vraagt. De levensverwachting bij dialyse is afhankelijk van verschillende factoren en kan sterk variëren tussen patiënten. Het is belangrijk om de symptomen van nierfalen tijdig te herkennen en een arts te raadplegen. Naast dialyse kan een niertransplantatie een behandeling zijn bij nierfalen. Het is belangrijk om samen met de arts de beste behandeling te kiezen die past bij de individuele situatie van de patiënt.

Plaats een reactie