Levensverwachting dialyse patiënt

Als dialyse patiënt is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over je levensverwachting. Dialyse is een levensreddende behandeling voor mensen met nierfalen, maar het kan ook een zware tol eisen van het lichaam. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de levensverwachting van dialyse patiënten en welke factoren hierop van invloed zijn.

Wat is dialyse?

Dialyse is een behandeling die de functie van de nieren overneemt wanneer deze niet meer goed werken. Er zijn twee soorten dialyse: hemodialyse en peritoneale dialyse. Bij hemodialyse wordt het bloed buiten het lichaam gereinigd door een machine, terwijl bij peritoneale dialyse de buikholte wordt gebruikt als filter.

Levensverwachting van dialyse patiënten

De levensverwachting van dialyse patiënten varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de patiënt, de onderliggende oorzaak van nierfalen, de algehele gezondheidstoestand en de duur van de dialysebehandeling. Over het algemeen hebben dialyse patiënten een lagere levensverwachting dan mensen zonder nierfalen.

Factoren die de levensverwachting beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levensverwachting van dialyse patiënten kunnen beïnvloeden:

  • Leeftijd: Oudere patiënten hebben over het algemeen een lagere levensverwachting dan jongere patiënten.
  • Onderliggende oorzaak van nierfalen: Sommige oorzaken van nierfalen, zoals diabetes of hoge bloeddruk, kunnen de levensverwachting van dialyse patiënten negatief beïnvloeden.
  • Algehele gezondheidstoestand: Patiënten met andere gezondheidsproblemen, zoals hartziekten of diabetes, hebben vaak een lagere levensverwachting dan patiënten zonder deze aandoeningen.
  • Duur van de dialysebehandeling: Hoe langer een patiënt dialyse ondergaat, hoe groter de kans op complicaties en een verminderde levensverwachting.

Levensverwachting verbeteren

Hoewel de levensverwachting van dialyse patiënten over het algemeen lager is dan die van mensen zonder nierfalen, zijn er manieren om deze te verbeteren:

  • Volg het behandelplan van de arts nauwkeurig op en neem de voorgeschreven medicatie in.
  • Leef een gezonde levensstijl door regelmatig te bewegen, gezond te eten en niet te roken.
  • Bezoek regelmatig de arts voor controle en bespreek eventuele zorgen of klachten.
  • Zoek steun bij familie, vrienden of een supportgroep om emotionele steun te krijgen tijdens de dialysebehandeling.

Conclusie

De levensverwachting van dialyse patiënten wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder leeftijd, onderliggende oorzaak van nierfalen, algehele gezondheidstoestand en duur van de dialysebehandeling. Door het volgen van het behandelplan van de arts en het leiden van een gezonde levensstijl, kunnen dialyse patiënten hun levensverwachting verbeteren.

Plaats een reactie