Levensverwachting diabetes LADA

Diabetes LADA, ook wel bekend als Latent Autoimmune Diabetes in Adults, is een vorm van diabetes die vaak wordt verward met type 2 diabetes vanwege de leeftijd waarop het zich manifesteert. Echter, diabetes LADA heeft meer overeenkomsten met type 1 diabetes, aangezien het een auto-immuunziekte is waarbij het immuunsysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aanvalt. Dit kan leiden tot een verminderde productie van insuline en uiteindelijk tot een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Levensverwachting bij diabetes LADA

De levensverwachting van mensen met diabetes LADA kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld, de algehele gezondheidstoestand van de persoon en de mate van controle over de bloedsuikerspiegel. Over het algemeen hebben mensen met diabetes LADA een vergelijkbare levensverwachting als mensen met type 1 diabetes.

Factoren die de levensverwachting beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levensverwachting van mensen met diabetes LADA kunnen beïnvloeden:

 • Leeftijd bij diagnose: Mensen die op jongere leeftijd gediagnosticeerd worden met diabetes LADA hebben over het algemeen een betere levensverwachting dan mensen die op latere leeftijd gediagnosticeerd worden.
 • Algehele gezondheid: Een goede algehele gezondheid, inclusief een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van slechte gewoonten zoals roken, kan de levensverwachting positief beïnvloeden.
 • Bloedsuikercontrole: Het regelmatig controleren en onder controle houden van de bloedsuikerspiegel is essentieel voor het voorkomen van complicaties en het verlengen van de levensverwachting.
 • Behandelingsplan: Een effectief behandelingsplan, inclusief medicatie, dieet en lichaamsbeweging, kan de levensverwachting van mensen met diabetes LADA verbeteren.

Complicaties bij diabetes LADA

Net als bij type 1 en type 2 diabetes, kunnen mensen met diabetes LADA te maken krijgen met verschillende complicaties die hun levensverwachting kunnen beïnvloeden. Enkele van deze complicaties zijn:

 • Cardiovasculaire aandoeningen: Diabetes LADA verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes.
 • Nierziekten: Ongecontroleerde diabetes kan leiden tot nierproblemen en uiteindelijk tot nierfalen.
 • Oogproblemen: Diabetes LADA kan schade aan de bloedvaten in de ogen veroorzaken, wat kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid.
 • Zenuwbeschadiging: Langdurig hoge bloedsuikerspiegels kunnen zenuwbeschadiging veroorzaken, wat kan leiden tot gevoelloosheid, pijn en uiteindelijk amputaties.

Levensstijl en diabetes LADA

Een gezonde levensstijl speelt een cruciale rol bij het beheersen van diabetes LADA en het verbeteren van de levensverwachting. Enkele tips voor een gezonde levensstijl bij diabetes LADA zijn:

 • Gezond eten: Een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de algehele gezondheid.
 • Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht kan de bloedsuikerspiegel stabiliseren en het risico op complicaties verminderen.
 • Stressmanagement: Stress kan de bloedsuikerspiegel verhogen, dus het is belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga.

Al met al is het belangrijk voor mensen met diabetes LADA om een gezonde levensstijl te handhaven, regelmatig hun bloedsuikerspiegel te controleren en hun behandelingsplan te volgen om de levensverwachting te verbeteren en complicaties te voorkomen.

Plaats een reactie