Levensverwachting darmkanker met uitzaaiingen

Darmkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker. Het ontstaat in de dikke darm of endeldarm en kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Wanneer darmkanker uitzaait, spreken we van uitgezaaide darmkanker of darmkanker met uitzaaiingen. Dit is een ernstige vorm van kanker met een slechtere prognose dan niet-uitgezaaide darmkanker. In dit artikel bespreken we de levensverwachting bij darmkanker met uitzaaiingen, de symptomen en behandelmogelijkheden.

Symptomen van darmkanker met uitzaaiingen

De symptomen van darmkanker met uitzaaiingen zijn afhankelijk van de plaats waar de kanker is uitgezaaid. De meest voorkomende plaatsen waar darmkanker uitzaait zijn de lever, longen en lymfeklieren. Symptomen van uitgezaaide darmkanker kunnen zijn:

 • Pijn in de buik
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
 • Pijn in de borstkas
 • Hoesten

Als u deze symptomen heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

Behandeling van darmkanker met uitzaaiingen

De behandeling van darmkanker met uitzaaiingen is gericht op het remmen van de groei van de kanker en het verlichten van de symptomen. De behandeling kan bestaan uit:

 • Chemotherapie: medicijnen die de groei van de kanker remmen
 • Immunotherapie: medicijnen die het immuunsysteem stimuleren om de kanker aan te vallen
 • Chirurgie: het verwijderen van de uitzaaiingen
 • Radiotherapie: bestraling van de uitzaaiingen

De keuze voor een behandeling hangt af van verschillende factoren, zoals de plaats en grootte van de uitzaaiingen, de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en de wensen van de patiënt. De behandeling kan gepaard gaan met bijwerkingen, zoals misselijkheid, haaruitval en vermoeidheid.

Levensverwachting bij darmkanker met uitzaaiingen

De levensverwachting bij darmkanker met uitzaaiingen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de plaats en grootte van de uitzaaiingen, de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en de respons op de behandeling. Over het algemeen is de prognose bij darmkanker met uitzaaiingen minder gunstig dan bij niet-uitgezaaide darmkanker.

De vijfjaarsoverleving bij darmkanker met uitzaaiingen is ongeveer 15%. Dit betekent dat 15% van de patiënten vijf jaar na de diagnose nog in leven is. De levensverwachting kan echter sterk variëren, afhankelijk van de individuele situatie. Sommige patiënten kunnen jarenlang in remissie zijn, terwijl anderen snel achteruitgaan.

Het is belangrijk om te beseffen dat statistieken slechts een algemeen beeld geven en geen voorspelling zijn voor een individuele patiënt. De levensverwachting kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de respons op de behandeling, de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en de aanwezigheid van andere ziekten.

Conclusie

Darmkanker met uitzaaiingen is een ernstige vorm van kanker met een slechtere prognose dan niet-uitgezaaide darmkanker. De symptomen van uitgezaaide darmkanker zijn afhankelijk van de plaats waar de kanker is uitgezaaid. De behandeling van darmkanker met uitzaaiingen is gericht op het remmen van de groei van de kanker en het verlichten van de symptomen. De keuze voor een behandeling hangt af van verschillende factoren. De levensverwachting bij darmkanker met uitzaaiingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan sterk variëren. Het is belangrijk om te beseffen dat statistieken slechts een algemeen beeld geven en geen voorspelling zijn voor een individuele patiënt.

Plaats een reactie