Levensverwachting coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Wanneer iemand met coeliakie gluten eet, beschadigt dit de dunne darm en kan dit leiden tot verschillende symptomen. De levensverwachting van mensen met coeliakie is vergelijkbaar met die van mensen zonder coeliakie, mits de ziekte goed wordt behandeld.

Symptomen van coeliakie

De symptomen van coeliakie kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Maagpijn
 • Diarree
 • Opgeblazen gevoel
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Anemie (bloedarmoede)
 • Huiduitslag
 • Depressie

Sommige mensen met coeliakie hebben echter geen symptomen en worden pas gediagnosticeerd nadat ze zijn getest op de ziekte vanwege een verhoogd risico.

Diagnose en behandeling van coeliakie

De diagnose van coeliakie begint meestal met een bloedtest om te zoeken naar antilichamen tegen gluten. Als de bloedtest positief is, wordt er meestal een biopsie van de dunne darm uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Tijdens de biopsie wordt een klein stukje weefsel uit de dunne darm genomen en onder een microscoop bekeken om te zoeken naar tekenen van beschadiging.

De enige behandeling voor coeliakie is een strikt glutenvrij dieet. Dit betekent dat alle voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals brood, pasta en gebak, moeten worden vermeden. Het kan moeilijk zijn om een glutenvrij dieet te volgen, omdat gluten in veel voedingsmiddelen voorkomt waarvan men het niet zou verwachten, zoals sojasaus en bier. Het is belangrijk om een diëtist te raadplegen om te leren welke voedingsmiddelen veilig zijn om te eten en om te leren hoe je een gezond en uitgebalanceerd dieet kunt volgen.

Levensverwachting van mensen met coeliakie

De levensverwachting van mensen met coeliakie is vergelijkbaar met die van mensen zonder coeliakie, mits de ziekte goed wordt behandeld. Het is belangrijk om de ziekte serieus te nemen en het glutenvrije dieet strikt te volgen om complicaties op de lange termijn te voorkomen.

Onbehandelde coeliakie kan leiden tot verschillende complicaties, waaronder:

 • Osteoporose (botontkalking)
 • Onvruchtbaarheid
 • Neurologische aandoeningen
 • Kanker van de dunne darm

Door het glutenvrije dieet te volgen, kunnen deze complicaties worden voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig te worden gecontroleerd door een arts om te zorgen dat de ziekte onder controle blijft.

Conclusie

Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door een intolerantie voor gluten. De symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. De enige behandeling voor coeliakie is een strikt glutenvrij dieet. De levensverwachting van mensen met coeliakie is vergelijkbaar met die van mensen zonder coeliakie, mits de ziekte goed wordt behandeld. Het is belangrijk om de ziekte serieus te nemen en het glutenvrije dieet strikt te volgen om complicaties op de lange termijn te voorkomen.

Plaats een reactie