Levensverwachting CIDP: Wat is het en wat zijn de symptomen en behandelmogelijkheden?

Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP) is een zeldzame auto-immuunziekte die het perifere zenuwstelsel aantast. Het is een progressieve aandoening die leidt tot spierzwakte, gevoelloosheid en tintelingen in de ledematen. De levensverwachting van CIDP-patiënten hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de ziekte en de tijdigheid van de diagnose en behandeling.

Symptomen van CIDP

De symptomen van CIDP beginnen meestal geleidelijk en kunnen zich over een periode van weken tot maanden ontwikkelen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Spierzwakte in de armen en benen
 • Gevoelloosheid en tintelingen in de ledematen
 • Pijn in de ledematen
 • Moeite met lopen en balansproblemen
 • Vermoeidheid

Deze symptomen kunnen variëren in ernst en kunnen in sommige gevallen leiden tot invaliditeit.

Diagnose van CIDP

De diagnose van CIDP kan moeilijk zijn omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met die van andere neurologische aandoeningen. Een arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en een aantal tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Deze tests kunnen zijn:

 • Elektromyografie (EMG) om de elektrische activiteit van de spieren te meten
 • Zenuwgeleidingsonderzoek (NCS) om de snelheid van de zenuwgeleiding te meten
 • Lumbaalpunctie om de vloeistof rond het ruggenmerg te onderzoeken
 • Bloedonderzoek om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten

Behandeling van CIDP

Er is geen genezing voor CIDP, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen te verminderen en de progressie van de ziekte te vertragen. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Intraveneuze immunoglobuline (IVIg) – een infuus van antilichamen die het immuunsysteem onderdrukken
 • Corticosteroïden – medicijnen die ontstekingen verminderen
 • Plasmaferese – een procedure waarbij het bloed wordt gefilterd om schadelijke antilichamen te verwijderen

Naast deze behandelingen kunnen fysiotherapie en ergotherapie ook helpen bij het verbeteren van de spierkracht en het verminderen van de symptomen.

Levensverwachting van CIDP-patiënten

De levensverwachting van CIDP-patiënten hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de ziekte en de tijdigheid van de diagnose en behandeling. In het algemeen hebben patiënten met CIDP een normale levensverwachting, maar de ziekte kan leiden tot invaliditeit en verminderde kwaliteit van leven.

De prognose van CIDP is afhankelijk van de ernst van de ziekte en de respons op de behandeling. Sommige patiënten kunnen volledig herstellen met de juiste behandeling, terwijl anderen een langdurige behandeling nodig hebben om de symptomen onder controle te houden. In zeldzame gevallen kan CIDP leiden tot levensbedreigende complicaties, zoals ademhalingsproblemen en hartfalen.

Conclusie

CIDP is een zeldzame auto-immuunziekte die het perifere zenuwstelsel aantast en leidt tot spierzwakte, gevoelloosheid en tintelingen in de ledematen. De levensverwachting van CIDP-patiënten hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de ziekte en de tijdigheid van de diagnose en behandeling. Hoewel er geen genezing is voor CIDP, zijn er behandelingen beschikbaar om de symptomen te verminderen en de progressie van de ziekte te vertragen. Het is belangrijk om de symptomen van CIDP te herkennen en een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Plaats een reactie