Levensverwachting chronische alvleesklierontsteking

Chronische alvleesklierontsteking is een aandoening waarbij de alvleesklier ontstoken raakt en blijvende schade oploopt. Dit kan leiden tot ernstige complicaties en een verminderde levensverwachting. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelmogelijkheden van chronische alvleesklierontsteking en hoe deze van invloed kunnen zijn op de levensverwachting van patiënten.

Symptomen van chronische alvleesklierontsteking

De symptomen van chronische alvleesklierontsteking kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich geleidelijk ontwikkelen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in de bovenbuik die uitstraalt naar de rug
 • Misselijkheid en braken
 • Gewichtsverlies
 • Diarree
 • Vettige, bleke ontlasting
 • Verlies van eetlust
 • Diabetes

De pijn bij chronische alvleesklierontsteking kan constant of intermitterend zijn en kan verergeren na het eten van vet voedsel of alcohol. In sommige gevallen kan de pijn zo ernstig zijn dat deze leidt tot ziekenhuisopname.

Oorzaken van chronische alvleesklierontsteking

Chronische alvleesklierontsteking kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Langdurig alcoholgebruik
 • Galstenen
 • Erfelijke aandoeningen
 • Auto-immuunziekten
 • Verstopping van de alvleesklierbuis

Langdurig alcoholgebruik is de meest voorkomende oorzaak van chronische alvleesklierontsteking. Het drinken van grote hoeveelheden alcohol kan leiden tot ontsteking en schade aan de alvleesklier. Galstenen kunnen ook de alvleesklierbuis blokkeren, wat kan leiden tot ontsteking en schade aan de alvleesklier.

Erfelijke aandoeningen, zoals cystische fibrose en hereditaire pancreatitis, kunnen ook leiden tot chronische alvleesklierontsteking. Auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem de eigen cellen van het lichaam aanvalt, kunnen ook de alvleesklier beschadigen. Verstopping van de alvleesklierbuis kan ook leiden tot ontsteking en schade aan de alvleesklier.

Behandeling van chronische alvleesklierontsteking

De behandeling van chronische alvleesklierontsteking is gericht op het verlichten van symptomen en het voorkomen van verdere schade aan de alvleesklier. De behandeling kan bestaan uit:

 • Pijnstillers
 • Enzymvervangende therapie
 • Dieetveranderingen
 • Alcoholgebruik verminderen of stoppen
 • Chirurgie

Pijnstillers kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten die gepaard gaat met chronische alvleesklierontsteking. Enzymvervangende therapie kan worden gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en de opname van voedingsstoffen te bevorderen. Dieetveranderingen, zoals het vermijden van vet voedsel en het eten van kleine, frequente maaltijden, kunnen ook helpen om de symptomen te verminderen.

Het verminderen of stoppen van alcoholgebruik is essentieel bij de behandeling van chronische alvleesklierontsteking, vooral als alcohol de oorzaak is van de aandoening. In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de alvleesklierbuis te openen of om beschadigd weefsel te verwijderen.

Levensverwachting bij chronische alvleesklierontsteking

De levensverwachting van patiënten met chronische alvleesklierontsteking kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de behandeling die wordt gevolgd. In het algemeen hebben patiënten met chronische alvleesklierontsteking een verminderde levensverwachting in vergelijking met de algemene bevolking.

De prognose hangt af van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van de aandoening, de ernst van de schade aan de alvleesklier en de aanwezigheid van complicaties zoals diabetes en kanker. Patiënten met chronische alvleesklierontsteking hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker, wat de levensverwachting verder kan verminderen.

De behandeling van chronische alvleesklierontsteking kan helpen om de symptomen te verlichten en verdere schade aan de alvleesklier te voorkomen, wat de levensverwachting kan verbeteren. Het verminderen of stoppen van alcoholgebruik en het volgen van een gezond dieet kan ook bijdragen aan een betere prognose.

Conclusie

Chronische alvleesklierontsteking is een ernstige aandoening die kan leiden tot ernstige complicaties en een verminderde levensverwachting. De symptomen van chronische alvleesklierontsteking kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen leiden tot pijn, misselijkheid, braken, gewichtsverlies en diabetes. De behandeling van chronische alvleesklierontsteking is gericht op het verlichten van symptomen en het voorkomen van verdere schade aan de alvleesklier. De levensverwachting van patiënten met chronische alvleesklierontsteking kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de behandeling die wordt gevolgd. Het verminderen of stoppen van alcoholgebruik en het volgen van een gezond dieet kan bijdragen aan een betere prognose.

Plaats een reactie