Levensverwachting bij Lewy-body-dementie

Lewy-body-dementie is een vorm van dementie die wordt veroorzaakt door de ophoping van abnormale eiwitten in de hersenen. Deze eiwitten worden Lewy-lichaampjes genoemd en kunnen leiden tot cognitieve achteruitgang, motorische problemen en veranderingen in gedrag en stemming. De levensverwachting bij Lewy-body-dementie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de patiënt, de ernst van de symptomen en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen.

Symptomen van Lewy-body-dementie

De symptomen van Lewy-body-dementie kunnen variëren van persoon tot persoon, maar er zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van deze ziekte. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Cognitieve achteruitgang, waaronder problemen met geheugen, taal en aandacht
 • Motorische problemen, zoals stijfheid, tremoren en moeite met bewegen
 • Visuele hallucinaties, waarbij de patiënt dingen ziet die er niet zijn
 • Veranderingen in gedrag en stemming, zoals depressie, angst en agitatie
 • Slaapproblemen, waaronder slapeloosheid en veranderingen in slaappatronen

Deze symptomen kunnen zich geleidelijk ontwikkelen en kunnen in het begin mild zijn. Naarmate de ziekte vordert, kunnen de symptomen echter ernstiger worden en de dagelijkse activiteiten van de patiënt beïnvloeden.

Behandeling van Lewy-body-dementie

Er is momenteel geen remedie voor Lewy-body-dementie, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Enkele van de meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Medicijnen, zoals cholinesteraseremmers en memantine, die kunnen helpen bij het verbeteren van cognitieve functies en het verminderen van hallucinaties en delirium
 • Antidepressiva en antipsychotica, die kunnen helpen bij het beheersen van veranderingen in gedrag en stemming
 • Fysiotherapie en ergotherapie, die kunnen helpen bij het verbeteren van de motorische functies en het verminderen van stijfheid en tremoren
 • Ondersteunende zorg, zoals dagopvang en thuiszorg, die kunnen helpen bij het bieden van ondersteuning aan de patiënt en zijn of haar verzorgers

Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van Lewy-body-dementie afhankelijk is van de individuele behoeften van de patiënt en dat de behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en andere medische aandoeningen.

Levensverwachting bij Lewy-body-dementie

De levensverwachting bij Lewy-body-dementie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de patiënt, de ernst van de symptomen en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen. Over het algemeen hebben patiënten met Lewy-body-dementie een kortere levensverwachting dan de algemene bevolking.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neurology hebben patiënten met Lewy-body-dementie een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 5 tot 8 jaar na de diagnose. Dit is vergelijkbaar met de levensverwachting van patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Er zijn echter enkele factoren die de levensverwachting van patiënten met Lewy-body-dementie kunnen beïnvloeden. Enkele van deze factoren zijn:

 • Leeftijd: oudere patiënten hebben over het algemeen een kortere levensverwachting dan jongere patiënten
 • Ernst van de symptomen: patiënten met ernstigere symptomen hebben over het algemeen een kortere levensverwachting dan patiënten met mildere symptomen
 • Aanwezigheid van andere medische aandoeningen: patiënten met andere medische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, hebben over het algemeen een kortere levensverwachting dan patiënten zonder deze aandoeningen

Het is belangrijk om te onthouden dat de levensverwachting bij Lewy-body-dementie kan variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden van de patiënt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de levensverwachting slechts een schatting is en dat sommige patiënten langer kunnen leven dan verwacht.

Conclusie

Lewy-body-dementie is een vorm van dementie die wordt veroorzaakt door de ophoping van abnormale eiwitten in de hersenen. De ziekte kan leiden tot cognitieve achteruitgang, motorische problemen en veranderingen in gedrag en stemming. De levensverwachting bij Lewy-body-dementie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de patiënt, de ernst van de symptomen en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen. Hoewel er momenteel geen remedie is voor Lewy-body-dementie, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt.

Plaats een reactie