Levensverwachting bij dementie

Dementie is een ingrijpende ziekte die veel impact heeft op zowel de persoon zelf als zijn of haar omgeving. Een veelgestelde vraag bij dementie is wat de levensverwachting is. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we meer inzicht in de factoren die hierbij een rol spelen.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektebeelden waarbij de hersenen achteruitgaan. Hierdoor kunnen mensen met dementie problemen krijgen met hun geheugen, taal, denken en gedrag. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer, maar er zijn ook andere vormen zoals vasculaire dementie en Lewy body dementie.

Levensverwachting bij dementie

De levensverwachting bij dementie kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld genomen leven mensen met dementie na de diagnose nog zo’n 8 tot 10 jaar, maar dit kan korter of langer zijn afhankelijk van de individuele situatie. Enkele factoren die van invloed zijn op de levensverwachting bij dementie zijn:

1. Leeftijd bij diagnose

De leeftijd waarop iemand de diagnose dementie krijgt, speelt een belangrijke rol bij de levensverwachting. Over het algemeen geldt dat hoe jonger iemand is bij de diagnose, hoe langer de levensverwachting kan zijn. Dit komt doordat jongere mensen over het algemeen nog een betere algemene gezondheid hebben en dus langer kunnen leven met de ziekte.

2. Type dementie

Het type dementie dat iemand heeft, kan ook van invloed zijn op de levensverwachting. Zo kan de ziekte van Alzheimer een langzaam progressief verloop hebben, terwijl vasculaire dementie sneller kan verlopen. De levensverwachting kan dus verschillen per type dementie.

3. Algemene gezondheid

De algemene gezondheidstoestand van de persoon met dementie speelt ook een rol bij de levensverwachting. Mensen die naast dementie ook te maken hebben met andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes, kunnen een kortere levensverwachting hebben.

4. Levensstijl

De levensstijl van de persoon met dementie kan ook van invloed zijn op de levensverwachting. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, gezonde voeding en sociale activiteiten kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en mogelijk ook aan een langere levensverwachting.

Omgaan met de levensverwachting bij dementie

Het is belangrijk om realistisch om te gaan met de levensverwachting bij dementie. Het is een progressieve ziekte waarbij de symptomen in de loop van de tijd kunnen verergeren. Het is daarom goed om samen met de persoon met dementie en zijn of haar naasten te praten over de wensen en behoeften voor de toekomst.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste zorg en ondersteuning te bieden. Dit kan variëren van thuiszorg tot opname in een verpleeghuis, afhankelijk van de behoeften van de persoon met dementie. Het is belangrijk om hierover tijdig in gesprek te gaan met een huisarts of specialist.

Conclusie

De levensverwachting bij dementie is een complex onderwerp waarbij verschillende factoren een rol spelen. Het is belangrijk om hier realistisch over te zijn en de juiste zorg en ondersteuning te bieden. Door goed geïnformeerd te zijn en samen te werken met zorgprofessionals, kan de kwaliteit van leven van de persoon met dementie worden verbeterd.

Plaats een reactie