Levensverwachting aneurysma

Een aneurysma is een uitstulping van een bloedvat. Het kan voorkomen in verschillende delen van het lichaam, maar het meest voorkomende type is een hersenaneurysma. Een hersenaneurysma kan leiden tot een beroerte en kan levensbedreigend zijn. In dit artikel bespreken we de levensverwachting van een aneurysma en de behandelmogelijkheden.

Symptomen van een aneurysma

Een aneurysma kan jarenlang onopgemerkt blijven en geen symptomen veroorzaken. Als het aneurysma groter wordt, kan het druk uitoefenen op omliggende weefsels en organen. Dit kan leiden tot symptomen zoals:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en braken
 • Veranderingen in het gezichtsvermogen
 • Veranderingen in het gehoor
 • Veranderingen in het geheugen
 • Veranderingen in de spraak

Als het aneurysma scheurt, kan dit leiden tot een beroerte. Symptomen van een beroerte zijn onder andere:

 • Verlamming of zwakte aan één kant van het lichaam
 • Moeite met spreken of begrijpen van taal
 • Moeite met zien aan één kant van het lichaam
 • Moeite met lopen of coördinatie
 • Ernstige hoofdpijn

Diagnose van een aneurysma

Een aneurysma kan worden gediagnosticeerd met behulp van beeldvormende technieken zoals een CT-scan of MRI-scan. Als het aneurysma is gescheurd, kan een CT-scan of MRI-scan ook worden gebruikt om de omvang van de bloeding te bepalen.

Behandeling van een aneurysma

De behandeling van een aneurysma hangt af van de grootte en locatie van het aneurysma, evenals de gezondheidstoestand van de patiënt. Er zijn twee hoofdbehandelingen voor een aneurysma:

Endovasculaire behandeling

Endovasculaire behandeling, ook wel bekend als coiling, is een minimaal invasieve procedure waarbij een katheter wordt ingebracht via een slagader in de lies en naar het aneurysma wordt geleid. Eenmaal op de plaats van het aneurysma wordt er een spiraalvormige draad in het aneurysma geplaatst om het te vullen en te voorkomen dat er bloed in stroomt. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving en heeft een kortere hersteltijd dan een operatie.

Chirurgische behandeling

Chirurgische behandeling van een aneurysma omvat het openen van de schedel en het plaatsen van een clip op de basis van het aneurysma om de bloedstroom te stoppen. Deze procedure wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en vereist een langere hersteltijd dan endovasculaire behandeling.

Levensverwachting van een aneurysma

De levensverwachting van een aneurysma hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van het aneurysma, de gezondheidstoestand van de patiënt en de behandeling die wordt gekozen. Als het aneurysma niet wordt behandeld, kan het scheuren en leiden tot een beroerte, wat levensbedreigend kan zijn. Als het aneurysma wordt behandeld, kan de levensverwachting van de patiënt worden verlengd.

De meeste patiënten die een endovasculaire behandeling ondergaan, kunnen na een paar dagen naar huis terugkeren en hebben een relatief korte hersteltijd. Patiënten die een chirurgische behandeling ondergaan, hebben een langere hersteltijd en moeten mogelijk enkele weken in het ziekenhuis blijven.

Na de behandeling van een aneurysma moet de patiënt regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het aneurysma niet opnieuw groeit of scheurt. Dit kan worden gedaan met behulp van beeldvormende technieken zoals een CT-scan of MRI-scan.

Conclusie

Een aneurysma is een uitstulping van een bloedvat die levensbedreigend kan zijn als het scheurt en leidt tot een beroerte. De levensverwachting van een aneurysma hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van het aneurysma, de gezondheidstoestand van de patiënt en de behandeling die wordt gekozen. Endovasculaire behandeling en chirurgische behandeling zijn de twee hoofdbehandelingen voor een aneurysma. Na de behandeling moet de patiënt regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het aneurysma niet opnieuw groeit of scheurt.

Plaats een reactie